Hlavní obsah

Klaus celníkům posvětil novou zbraň proti padělkům

Prezident Václav Klaus v pondělí podepsal zákon, který zjednodušuje zabavování a ničení padělků značkového zboží. Zákon upravuje podmínky pro provádění opatření celních úřadů nejen na základě předpisů Evropských společenství, ale i podle zákona o ochraně spotřebitele.

Článek

Celníci nově získají například právo odebrat prodejci či přepravci zboží, u něhož je podezření na porušení práv duševního vlastnictví, i když nebude dobrovolně vydáno.

Protokol o vydání nebo odnětí zadrženého zboží, v němž se uvede jeho množství a popis, budou muset nově ze zákona podepsat "dva celníci a osoba, která zboží vydala, nebo jíž bylo odňato".

Celní úřady budou moci výslovně zabrat také padělky a napodobeniny značkového zboží v případech, že se jejich vlastníka nepodaří zjistit. V tomto případě se zničení takového zboží provede na náklady držitele práv duševního vlastnictví. Mezi duševní vlastnictví patří například patenty na vynálezy, průmyslové vzory nebo ochranné známky.

Novelu poslancům vrátil Senát s pozměňovacím návrhem a Sněmovna na jeho návrh přistoupila. Senát navrhl, aby byla více provázána se zákony o obchodní inspekci a ochraně spotřebitele.

Novela měla původně platit od 1. července, proto senátoři navrhli posunout její účinnost. Nově má nastat prvním dnem kalendářního měsíce po dni vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám