Hlavní obsah

Paroubek by chtěl být hejtmanem na Ústecku, za národní socialisty

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiří Paroubek (ČSSD) by se za rok rád ucházel o post hejtmana Ústeckého kraje, a to v barvách České strany národně sociální 2005 (ČSNS). O jeho odchodu do této strany se spekulovalo již dříve. Rozhodnout by se měl začátkem podzimu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Jiří Paroubek uvažuje o vystoupení z ČSSD.

Článek

Zprávu o Paroubkově možné kandidatuře přinesly pondělní Hospodářské noviny. Podle nich už si bývalý šéf ČSSD nechal zpracovat průzkum, jak by na jeho odchod ze strany reagovali voliči.

Karel Janko, předseda ČSNS, připustil, že pokud Jiří Paroubek odejde k národním socialistům, bude se příští rok v krajských volbách ucházet o post hejtmana Ústeckého kraje. Tam byl loni lídrem kandidátky ČSSD.

Paroubek už "ladí program"

Podle HN Paroubek už "ladí program a shání peníze na rozjezd ′nové′ strany". O odchodu do ČSNS by se měl rozhodnout počátkem podzimu. Na konečné rozhodnutí by mohl mít vliv Paroubkův blízký spolupracovník Petr Benda (ČSSD), který prý s někdejším premiérem na toto téma vede "různé debaty".

Paroubek o svém možném odchodu z ČSSD informoval už v květnu. Uvedl, že pokud o něj jeho současná strana nemá zájem, bude se ohlížet jiným směrem.

Vedení ČSSD již Paroubkovi vzkázalo, že by měl v případě podzimního přestupu složit poslanecký mandát. „Pokud by nadále nebyl součástí našeho poslaneckého klubu, tak poslanecký mandát není privátním vlastnictvím jednotlivých osob. Ten mandát patří ČSSD, lidé volili soc. dem. kandidátku ve volbách do Sněmovny. Pokud by se kterýkoli z našich poslanců rozhodl odejít ze soc. dem., tak by měl vrátit poslanecký mandát ČSSD," sdělil v květnu Bohuslav Sobotka Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám