Hlavní obsah

Tenisová šampiónka Kvitová je pro Fulnek druhé velké "K"

Právo, Pavel Karban
Fulnek

Slavný obyvatel Fulneku Jan Ámos Komenský byl rázem zapomenut, v sobotu ho zastínila Petra Kvitová. „Máme dvě K,“ upozorňoval v Městském kulturním centru ve Fulneku rozesmátý Miroslav Divín v průběhu finálového duelu ve Wimbledonu.

Foto: Pavel Karban, Právo

Tři prsty na znamení tří mečbolů nadšeně ukazoval Jindřich Schik, který wimbledonské finále sledoval po boku otce Františka.

Článek

Když Kvitová postoupila do finále, zorganizovali Fulnečtí přímý přenos zápasu právě v kulturním centru. V sále se už před začátkem bitvy s Ruskou Marií Šarapovovou tísnilo zhruba 150 lidí, byly mezi nimi spolužačky Kvitové, její sestřenice i místní starostka. Aby dojem z Wimbledonu byl co nejpřesvědčivější, prodávala se v průběhu zápasu wimbledonská pochoutka: jahody se smetanou.

„Petra byla vždycky cílevědomá, šla do všeho naplno a nevzdávala se,“ řekla na adresu dnes už sedmé hráčky světa její spolužačka Dana Mazurková. O tenisu se prý Kvitová ve škole moc nebavila, takže ani její kamarádi nevěděli, zda vyhrát Wimbledon byl její celoživotní sen. „Je to úžasné, moc jí fandím a doufám, že vyhraje,“ řekla Mazurková v průběhu zápasu.

Atmosféra před velkoplošným plátnem byla od prvního podání skvělá. Každý bod pro Kvitovou ocenili lidé potleskem a výkřiky. „Jooooo...,“ zvolal Divín, když se česká tenistka ujala v první sadě vedení 2:1. Když set vyhrála a televizní komentátor debatoval o výkřicích Šarapovové, poznamenal Aleš Zeman, jeden z diváků v sále: „Hygienu na ni poslat, 109 decibelů, to nesmí být.“ Když Kvitová ve druhém setu zkazila lehký míček, ozvalo se: Peťulooo. A následovala rada: Hoď to za hlavu.

Podle fulneckého sportovního nadšence Oldřicha Fiuráška stojí za úspěchem Kvitové píle. „Na kurty chodím 30 roků a viděl jsem, jak tam Petra byla s taťkou každý den. Byli tam o Vánocích i na Silvestra, to se málokdy vidí, aby holka byla taková cílevědomá a pilná,“ chválil Kvitovou. Tomu, že Wimbledon letos vyhraje, věřil od začátku.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová při finálové zápase o wimbledonskou trofej

Jak se blížil konec zápasu, lidé povzbuzovali a tleskali stále častěji. Před posledním míčkem už pomalu otvírali šampaňské, které vytrysklo krátce po vítězném úderu. „Fantazie, nemám slov, jsme úplně konsternovaní,“ prozradil po finále Divín, pro něhož to byl údajně jeden z největších sportovních zážitků v životě. „Jezdíme s Petrou jako fanoušci po Fed Cupu, přeřvali jsme Bratislavu a teď jsme překřičeli i Wimbledon.

Kdybychom byli přímo tam, tak asi spadne stadion,“ prohlásil a zařval: „Už je to tady!“

Jak se Fulnečtí postaví k vítězství Kvitové, není ještě jasné. „Určitě s tím něco uděláme,“ slíbila šťastná starostka Jana Mocová (SNK). Podle ní už je Kvitová stejně slavná jako Komenský. Protože fulneckým místostarostou je Petřin otec Jiří Kvita, mají na úřadě zprávy o české tenisové jedničce z první ruky.

„Přáli jsme mu to, věděli jsme, že Petřin úspěch je pro něj priorita,“ doplnila Mocová s tím, že slavit wimbledonský titul se bude nejen ve městě, ale i na radnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám