Hlavní obsah

Vondra uvedl, že se začneme stahovat z Afghánistánu

Novinky,

Ministr obrany Alexandr Vondra v nedělních otázkách Václava Moravce uvedl, že Česká republika letos začne se stahováním vojáků z Afghánistánu. Dodal, že rok 2014 bude zlomový.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexandr Vondra v Otázkách Václava Moravce

Článek

Alexandr Vondra v otázkách řekl: „Jistá forma stahování začíná už letos. My máme vrchol (nasazení) v létě, kdy tam máme 700 lidí. Příští rok tam bude o stovku lidí méně než letos. V roce 2014 to bude bod zlomu, děláme všechno proto, aby si Afghánci mohli stát spravovat sami. Postupujeme v Afghánistánu, jak jsme se se spojenci v NATO dohodli.“

Vondra ještě upřesnil, jak stahování začne: „Ke konci roku se bude stahovat naše vrtulníková jednotka kvůli generálním opravám vrtulníků.“ S tím se ovšem počítalo ještě před vyhlášením Obamy.

Vondra reagoval na výtky Lubomíra Zaorálka, že ČR nesleduje příliš americkou politiku v Afghánistánu. Podle něj se ve Sněmovně mluvilo o zvýšení účasti na tisíc lidí v době, kdy už Američané připravovali stahování.

Výhrady byly i k reakci české vlády na stahování vojáků. Poté, co americký prezident oznámil, že se do konce roku stáhne z Afghánistánu deset tisíc vojáků, premiér jen uvedl, že bude jednat v souladu se spojenci. Německo a Francie přitom takřka okamžitě uvedly, že ještě letos začnou se stahováním.

Nečas ale po schůzce s předsedou vlády Velké Británie Davidem Cameronem v den, kdy americký prezident Barack Obama, řekl jen, že Česká republika se v Afghánistánu bude chovat jako spolehlivý spojenec Severoatlantické aliance a nebude v této zemi dělat jednostranné kroky.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám