Hlavní obsah

Vláda může padnout kvůli deficitu, varoval Vondra

– Praha • Aktualizováno
Novinky,

Vláda může padnout kvůli deficitu, uvedl ministr obrany Alexandr Vondra. Podle něj by k tomu mohlo dojít, kdyby deficit překročil stanovených 135 miliard korun. To je zatím podle něj klíčový bod koaliční smlouvy, který nemůže být porušen. Výběr daní byl o patnáct miliard nižší. Sociální demokracie navíc nevylučuje, že vyvolá hlasování o nedůvěře rekonstruované vládě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexandr Vondra a Lubomír Zaorálek v Otázkách Václava Moravce z Karlových Varů

Článek

„My bychom dali přednost, že by vláda požádala o důvěru,“ uvedl v nedělních otázkách Václava Moravce Zaorálek. Změny ve vládě považuje za kosmetické. „Přítomnost Alexandra Vondry ukazuje, že se nic neděje. Vondra se podepsal na zakázce, která byla předražena,“ řekl Zaorálek. Podle něj vláda hlavně nebojuje proti korupci, což ukazuje jak řešení případu Promopro, tak nyní nově otázka solárních zdrojů. Vondra na to reagoval, že on sám nikdy korupčně nejednal.

Vláda však může skončit i bez hlasování, uvedl Vondra. Důvodem by mohlo být překročení  domluveného deficitu. Ten je pilířem koaliční smlouvy. Výběr daní však byl o 15 miliard nižší. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Vondra a Lubomír Zaorálek v Otázkách Václava Moravce z Karlových Varů

Zaorálek zmínil, že státní rozpočet nefunguje. "Ukazuje, že reformy jsou součástí problému, že politika tupých škrtů brzdí ekonomiku. Kdyby nebylo Topolánkova balíčku, tak by deficit nebyl přes šest procent, ale 4,5," dodal.

Vondra kontroval, že jde o důsledky krize, ze které se nyní ekonomiky teprve vzpamatovávají. Uvedl, že ministr financí Miroslav Kalousek s opatřeními řešícími propad výběru daní čeká na čísla z dalšího měsíce, protože výběr se začal zlepšovat. Razantní škrty však nevyloučil. Mluvil i o tom, že v Lotyšsku se škrtalo ve veřejné sféře o dvacet až třicet procent a že se škrtalo i v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám