Hlavní obsah

V babyboxu šumperské nemocnice našli zdravou holčičku, dostala jméno Káťa

Šumperk

Do babyboxu šumperské nemocnice v neděli dopoledne někdo odložil právě narozené dítě. Malá Kateřina byla nahá, s placentou, váží 3,6 kilogramu a měří 47 centimetrů. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse jde v Česku o 51. případ, kdy vyhřívaná schránka zachránila život dítěte. V šumperském babyboxu jde přitom o druhou odloženou holčičku.

Článek

Za projekt babyboxů nedávno Česko kritizovala OSN, její výbor pro práva dítěte doporučil jeho zrušení. "(Dítě) je zcela v pořádku. Kateřina ji pojmenoval správce nemocnice Martin Pelnář. Je to pracovní jméno, které ale někdy dětem zůstává i poté, co si je převezmou jejich adoptivní rodiče," řekl Hess.

Dodal, že Kateřina je v Česku třetí holčičkou odloženou i s placentou a celkem 31. děvčátkem odloženým v babyboxu. "Holčička dostala jméno Kateřina na počest sloužící lékařky Kateřiny Randýsové. Kačenka je zdravá a leží na novorozeneckém oddělení," uvedla Hana Szotkowská, mluvčí holdingu Agel, pod který společnost Šumperská nemocnice spadá. Podle ní byla první holčička v Šumperku odložena v únoru.

"Dostala jméno Valentýnka a nyní se již těší ze života u své náhradní rodiny," dodala Szotkowská. Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest.

Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu. V Českuj je 44 takových schránek.

Podle Hesse odložených dětí přibývá až příliš rychle. Jen v červnu byla u nás odložena čtyři novorozeňata - 47. dítě bylo nalezeno 5. června v Kadani, 48. o den později v Ostravě, 49. pak v sobotu 18. června v Benešově a konečně 50. o den později v babyboxu mladoboleslavské nemocnice.

Výbor OSN pro práva dítěte nedávno ČR doporučil, aby stát projekt babyboxů co nejdřív zrušil. Porušuje prý pět článků Úmluvy o právech dítěte. Je údajně v rozporu třeba s právem dítěte na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnosti znát své rodiče.

V OSN to prý nepochopili

Podle Hesse je to nepochopení a nedorozumění, když babyboxy naopak život zachraňovat pomáhají. Jsou východiskem pro ženy ve velmi tíživých životních situacích. Výbor OSN vyzval stát, aby se zaměřil na odstranění "příčin opouštění dětí". Měl by prý posílit poradenství a sociální pomoc při nechtěném těhotenství či podporovat plánované rodičovství. Stát projekt babyboxů neprovozuje a podle Hesse na jejich zřízení ani nedal žádné peníze.

Podle zakladatele se odložené děti díky babyboxům vyhnou ústavům a mají naději na rychlé umístění do náhradní rodiny. Jsou totiž "právně volné" a je možné je adoptovat. Jedno z nalezených dětí tak získalo své nové rodiče za rekordní čtyři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám