Hlavní obsah

Velká voda nedorazila, meteorologové zrušili výstrahu před povodněmi

Právo, Vladislav Prouza

Obyvatelé Liberecka postiženého začátkem loňského srpna katastrofickými povodněmi si nedělní ráno oddychli. Předpověď meteorologů o možné velké vodě se nevyplnila. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v poledne výstrahu před povodněmi zrušil.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

V Krkonoších posledních čtyřiadvacet hodin vydatně prší.

Článek

„Celou noc sice vydatně pršelo, ale hladina místních potoků nijak drasticky nestoupla. Bydlíme hned na břehu Bílého potoka. Strach jsme tentokrát neměli,“ okomentovala noc ze soboty na neděli Martina Musilová z Bílého Potoka pod Smrkem, kde tamní Bílý potok podpořený říčkou Bílá Smědá odnesl loni v srpnu kousek nad Musilovým domem bytelný žulový jez.

„Nemáme jedinou hlášku o tom, že by někde došlo k zatopení byť jediného sklepa. Výstraha ale nadále trvá,“ doplnil operační důstojník libereckých hasičů. Řeky a potoky v Libereckém a Ústeckém kraji zůstaly vzdor stále platné výstraze o akutním povodňovém nebezpečí a vytrvalému dešti doposud vesměs hluboko pod prvním povodňovým stupněm. „Do nedělního dopoledne jsme nikde v Libereckém ani Ústeckém kraji nezaznamenali žádný z povodňových stupňů,“ potvrdila dispečerka podniku Povodí Labe v Hradci Králové Petra Štůlcová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Povodně z loňského srpna v Mníšku u Liberce.

„Přehrady v Libereckém a Ústeckém kraji jsou odpouštěny na optimální mez a mají maximální možnou rezervu. Hrázní dostali pokyn začít v případě nutnosti okamžitě odpouštět vodu,“ podotkla. Úhrn denních srážek dosahoval v jizerskohorském Rudolfově krajského maxima 48 milimetrů, když krátce před loňskými povodněmi 7. srpna napršelo na Liberecku během 24 hodin místy až 180 milimetrů. Oblast Jizerských hor tehdy bičoval déšť s hodinovými maximy dosahujícími 50 milimetrů.

Jizerky čelily zatím nejvydatnějšímu dešti 29. července 1897, kdy na Nové Louce spadlo celkem 345 milimetrů. Jizerské hory a především sousední Krkonoše tehdy zdevastovala zatím nejničivější povodeň v historii. „Předpověď pro horské oblasti Libereckého kraje mluví o pokračujícím vydatném dešti. Do pondělního poledne by mohlo napršet od 40 do 70 milimetrů. Zem je naštěstí po delším období sucha zatím schopná příval vody vstřebat. Hladiny řek a potoků, ale pravděpodobně brzy půjdou nahoru,“ předjímá Štůlcová.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Loni s srpnu se každou vteřinu valilo přepadem přes přeliv přehrady Fojtka nad Mníškem u Liberce 20 kubíků vody.

Bouřky pro oblast Jizerských hor a Krkonoš předpovídají od nedělního odpoledne i němečtí meteorologové na internetovém portálu wetteronline. Bouře opožděná oproti původní předpovědi o zhruba čtyřiadvacet hodin má nejintenzivněji udeřit nedělní večer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám