Hlavní obsah

České obrazy nemohou být zabaveny, rozhodl rakouský soud

Aktualizováno

Rakouský okresní soud ve Vídni v pátek rozhodl, že obrazy zabavené v souvislosti s arbitráží, kterou Česká republika vede kvůli kauze Diag Human, nemohou být exekučně zabaveny. Podle rozhodnutí soudu jsou obrazy národním majetkem České republiky. Potvrdil to mluvčí resortu zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: ČTK

Obraz malíře Emila Filly Dvě ženy

Článek

Obrazy a plastika mají podle soudu imunitu "výsostně kulturního majetku, který není určen k prodeji".

"Zmíněné rozhodnutí neřeší otázku vykonatelnosti Konečného rozhodčího nálezu ze srpna 2008," doplnila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Jana Rennerová. Rozhodci v roce 2008 společnosti Diag Human přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Právě na základě jejich nálezu rozhodoval i vídeňský soud.

Vídeňský soud v květnu na návrh společnosti Diag Human provedl exekuci dvou obrazů a jedné plastiky zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli.

Konkrétně šlo o obrazy Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě Ženy od Emila Filly a bronzovou plastiku Objetí od Otto Gutfreunda, které jsou od letošního února vystavovány na vídeňské výstavě Dynamik! Kubismus/Futurismus/Kinetismus.

Obrazy a plastika mají podle soudu imunitu "výsostně kulturního majetku, který není určen k prodeji".

Diag Human se už mnoho let soudí s ČR o náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou. Ve sporu jde celkem o deset miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám