Hlavní obsah

Stržená silnice odřízla obec od okolí, lidé jsou odkázáni na lesní cesty

– Rusava
Právo, jr

Centrum rekreační oblasti Hostýnských vrchů, obec Rusava na Kroměřížsku, je po čtvrtečních přívalech dešťů takřka odříznuta od světa. Jedinou příjezdovou silnici podemlela a strhla voda, lidé míří domů a do chat krkolomně lesními cestičkami a stezkami.

Článek

„Voda protekla prakticky všechny domy v obci Brusné a směrem na Rusavu se dokonce sesunula vozovka. Místo nebezpečné a policie silnici zcela uzavřela,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. Komunikace přitom představuje jediné oficiální spojení obce s okolím.

"Provoz po provizorní cestě z panelů bude dle silničářů obnoven v sobotu večer, nejpozději v neděli dopoledne," informovala obec na svých webových stránkách. Podle starosty Rusavy Bohumila Škarpicha (nez.) půjdou škody do miliónů.

Přístup do obce je nyní možný pouze lesní cestou z obce Chomýž přes Křídlo nebo z obce Lukoveček.

Lidé se v Rusavě obávají, aby nepopraskalo zcela odhalené vodovodní potrubí. Mosty jsou poškozené, ale k jejich destrukci naštěstí nedošlo. V celé obci zůstala bez poruchy dodávka proudu.

Důsledky bleskové záplavy překazily plány stovkám lidí, kteří o víkendu plánovali výlety do zdejší rekreační oblasti a na známé koupaliště. To zůstalo podle zpráv z Rusavy bez úhony. Linkové autobusy nepojedou do Rusavy nejméně do neděle, silnice by měla být opravena příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám