Hlavní obsah

Děti už nejde zapisovat do pasů rodičů, musí mít vlastní doklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S počátkem července začal platit zákon, který ukončil letitou praxi, kdy si rodiče mohli potomky do věku deseti let zapisovat do svého pasu. Nově musí mít děti včetně kojenců vlastní cestovní doklad. Vydané zápisy v pasech pozbudou platnost 26. června 2012. Lidé se tak nemusí bát, že by s dětmi zapsanými v pase nemohli letos v létě vycestovat.

Článek

Nové opatření má ztížit možnost únosů dětí do ciziny nebo obchodu s dětmi. Vychází ze zásady "jedna osoba - jeden pas", podle níž každý musí mít pro cestu do zahraničí svůj vlastní doklad.

Dětem do patnácti let se pasy vydávají s platností na pět let. Zákon ale také stanoví, že cestovní doklad je neplatný, pokud jeho držitel podstatně změnil svou podobu. Fotografie v pasu musí odpovídat jeho současné podobě.

Otázka je, jak často kvůli tomu budou muset rodiče dětem pas měnit. Z dřívějších vyjádření zástupců ministerstva vnitra vyplynulo, že u nejmenších dětí budou muset rodiče nový pas vyřizovat zřejmě každý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám