Hlavní obsah

Východ republiky zasáhnou extrémní srážky, zesílili varování meteorologové

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, hon

Meteorologové ve čtvrtek upřesnili svou výstrahu před vydatnými srážkami, které večer a v noci na pátek zasáhnou severovýchod republiky. V oblasti Beskyd může napršet až 100 milimetrů srážek a na některých menších tocích může krátkodobě dojít i k dosažení 3. stupně povodňové aktivity. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silné deště zasáhly Moravskoslezský kraj už odpoledne.

Foto: Šimánek Vít, ČTK

Článek

"Večer a v noci na pátek očekáváme na severovýchodě Moravy a Slezska vydatný déšť se srážkovými úhrny 20-50 mm ve Zlínském a Olomouckém kraji, 30-70 mm v kraji Moravskoslezském. V oblasti Beskyd mohou srážky dosáhnout 80 - 100 mm. Srážky budou v pátek během dopoledne slábnout," uvedl ČHMÚ. V Beskydech by tak během 24 hodin mohlo napršet až 100 litrů na metr čtvereční.

Hydrologové upozornili, že v noci může dojít k prudkému vzestupu hladin zejména v povodí Olše, Ostravice, Bečvy a pravostranných přítoků Odry.

Nejvyšší, tedy 3. stupně povodňové aktivity mohou být krátkodobě dosaženy na menších tocích v povodích Olše a Ostravice. Druhého stupně mohou dosáhnout toky v povodí Olše, Ostravice a horní Bečvy.

Hasiči měli práci již odpoledne

V Moravskoslezském kraji silně pršelo už během dne. Hasiči na řadě míst čerpali vodu ze sklepů, pod železničním mostem v Ostravě-Přívoze musela být zastavena tramvajová doprava. Kolem třetí hodiny odpoledne zasahovali hasiči na 24 místech.

Říčka Lučina v Bludovicích na chvíli dosáhla třetího stupně povodňové aktivity, stejně rychle jako stoupla, začala klesat.

V Bohumíně kvůli extrémním srážkám zrušili sobotní vodácké otevírání řeky Odry.

„Hasiči nyní čerpají vodu na několika místech, především v okresech Karviná, Frýdek-Místek a v Ostravě,“ sdělil odpoledne mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Dodal, že v Havířově museli vytahovat hasiči osobní auto se třemi cestujícími, které uvízlo pod mostem. „Auto bylo zatopeno do výšky 40 centimetrů,“ řekl mluvčí.

Reklama

Související články

Na Moravu a do Slezska přijdou silné lijáky

Moravskoslezský a Zlínský kraj zasáhnou ve čtvrtek večer silné lijáky. Například v Beskydech by podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohlo...

Výběr článků

Načítám