Hlavní obsah

Ministrem dopravy se má stát 29letý Pavel Dobeš, VV ve vládě zůstávají

Právo, Novinky, ČTK, rsk, luk, jas
Aktualizováno

Šéf Věcí veřejných Radek John ve středu oznámil, že jeho strana bude v kabinetu pokračovat. Dodatek koaliční smlouvy bude podle něj podepsán odpoledne na jednání K9. Ministr dopravy Radek Šmerda se dohodl s premiérem Petrem Nečasem (ODS), že k 1. červenci rezignuje na svůj post. Prezident Václav Klaus demisi přijal. Šmerdovým nástupcem by měl být podle informací Práva volební manažer VV, devětadvacetiletý Pavel Dobeš.

Foto: René Volfík, ČTK

Pavel Dobeš

Článek

Podle informací Práva náměstek ministra dopravy a člen VV Lukáš Hampl o své kandidatuře již neuvažuje, naopak je ve hře zpátky poslanec Petr Skokan. Rozhodne se tak pravděpodobně mezi Dobešem a Skokanem.

Šmerda se ve čtvrtek dopoledne vypravil za premiérem Nečasem a oznámil mu svůj odchod z kabinetu. Prezident demisi obratem přijal. "Panu ministrovi jsem za jeho práci poděkoval. Svoji práci dělal dobře a jeho odchodu je škoda," konstatoval Nečas s tím, že právo zvolit si ministra dopravy náleží VV.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Radek Šmerda

Mladším ministrem byl jen Březina

Devětadvacetiletého Dobeše si vybrala do svého místopředsednického týmu neúspěšná kandidátka na post šéfky VV Dagmar Navrátilová. Dobeš po poslanci Vítu Bártovi převzal volebního manažera strany a odpovídal i za přímou internetovou volbu předsedy véček. Donedávna také působil v časopisu Pražan, kde měl většinový podíl.

Dobeš by se stal druhým nejmladším ministrem v dějinách české vlády - ministrem bez portfeje se v roce 2000 ve svých sedmadvaceti letech stal Karel Březina v kabinetu premiéra Miloše Zemana.

Dva Dobešové

V kabinetu by byl také druhým Dobešem, protože resortu školství šéfuje Josef Dobeš, taktéž z VV. Jde ale pouze o shodu jmen, muži nejsou příbuzní.

John uvedl, že jeho strana získá v kabinetu pro své členy čtyři křesla. Na většině programových bodů se strany dohodly na předchozích schůzkách.

Místopředsedkyně VV Karolína Peake nechtěla před jednáním K9 slova svého předsedy příliš komentovat. "Oficiální jednání K9 ještě neproběhlo, není uzavřena žádná dohoda, ale není ani jasné, že jsme se nedohodli," řekla Peake, podle níž bude možné definitivní závěr prezentovat až večer po skončení jednání.

Strana by rovněž měla obsadit post šéfa legislativní rady vlády. Šéfkou legislativní rady vlády a místopředsedkyní kabinetu by se měla stát Peake.

Vedle těchto křesel mají VV v kabinetu post ministra školství a ministra  pro místní rozvoj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

TOP 09 dohodu vítá a doufá ve zmoudření VV

Johnovo prohlášení potěšilo šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka. „Doufám, že to znamená zmoudření VV a že začnou být plnohodnotnou součástí vládní koalice a nikoli opozicí v koalici, že budeme řešit skutečné problémy a nikoli pseudokauzy, které občany znechucují a odrazují od důvěry ve všechny politiky,“ řekl ve čtvrtek Právu Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Gazdík (TOP 09) před jednáním K9

Zopakoval, že TOP 09 byla již znechucena z prodlužování současného stavu. Pokud jde o dřívější požadavky VV týkající se rozpočtu, TOP 09 trvá na tom, že je připravena o něm jednat v rámci řádného procesu jeho schvalování. „Nejsme ochotni jej nahrazovat nějakým nekonečným jednáním K9 o jednotlivých položkách rozpočtu,“ dodal Gazdík.

VV si čtvrtek stanovily jako termín, kdy by v případě nedohody přestaly ctít koaliční smlouvu. Schůzka koaličních lídrů se uskuteční od 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám