Hlavní obsah

Se Schwarzenbergem přiletěly do Česka i nemocné děti z Libye

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letecký speciál s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) přivezl ve středu krátce po 22:00 do Prahy z Libye zmítané nepokoji tři nemocné děti. Všechny mají potíže se srdcem. V pražské motolské nemocnici by jim v rámci programu humanitární pomoci Medevac měli lékaři pomoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf diplomacie, vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář řekl, že s nimi přijela jako doprovod také trojice rodičů. Program je určen především pro děti z válkou postižených oblastí, pro něž je lékařská péče v jejich domovině nedostupná.

Schwarzenberg v Libyi jednal se zástupci Přechodné národní rady (NTC), politického orgánu libyjských povstalců. Spolu s ním do Libye dorazila i humanitární pomoc z Česka. Vláda na ni poskytla dva milióny korun, dalších 550 000 korun uvolnila organizace Člověk v tísni. Díky českým darům bude polní nemocnice v Dafníje vybavena lékařskými přístroji, které pomohou s diagnostikou a léčbou dětí i dospělých. Nemocnici provozuje humanitární organizace International Medical Corps (IMC) 35 kilometrů západně od ostřelované Misuráty, denně přijímá oběti válečného konfliktu.

Program Medevac pokračuje

Libyjská vláda bojuje proti rebelům od poloviny února, kdy se shromáždily tisíce Libyjců, aby protestovali proti vládě Muammara Kaddáfího. Povstalci nyní kontrolují východní třetinu země a několik dalších oblastí včetně měst v pohoří Nafúsa na západě země. Opozici podporuje letectvo Severoatlantické aliance. Spojenecké operace v Libyi začaly 19. března a NATO převzalo jejich vedení na konci března.

Pokračování programu Medevac odsouhlasila na jaře vláda s tím, že by se v Česku měly léčit děti z Kambodže s vrozenou srdeční vadou, loni se tu úspěšně léčily dvě děti. Od roku 1993 v českých nemocnicích absolvovalo léčbu 128 pacientů, převážně dětí. Nejvíc pacientů, kteří byli v rámci programu Medevac v Česku léčeni, pocházelo z Iráku (42) a z Kosova (40). Následují Bosna a Hercegovina (17), Afghánistán (14), Pákistán (deset), Kambodža (čtyři) a Rusko (jeden).

Reklama

Výběr článků

Načítám