Hlavní obsah

Červenec bude horký, deštníky ale přijdou často vhod

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunných a teplých dnů si lidé letos v červenci užijí. První prázdninový měsíc má být teplotně nadprůměrný. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí na celý měsíc, kterou ve středu vydal pražský Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nejchladnější dny nás čekají hned na jeho počátku, ale postupně se bude oteplovat a bude horko,“ řekla Právu týž den Dagmar Honsová z Meteopressu.

Ve čtvrtek by mělo být oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo bouřky. Na severovýchodě území v návětrných stranách Beskyd může spadnout až 80 mm srážek, tj. 80 litrů vody na metr čtvereční. Srážky v Čechách se očekávají do pěti milimetrů. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 23 a 27 stupni, na západě Čech pouze kolem 20 stupňů.

Pátek už bude jen s ojedinělými přeháňkami a bouřkami, ale denní teploty klesnou na 16 až 20 stupňů Celsia. V Čechách bude spíše polojasno, na východě území převážně zataženo se srážkami. Na Moravě a ve Slezsku může ještě napršet až 30 milimetrů srážek.

V sobotu a v neděli se očekává oblačno, místy přeháňky a teploty 16 až 20 stupňů.Ranní teploty budou kolísat mezi 11 a 7 stupni.

Od pondělí do středy, příští týden, tedy přes svátky, by měly teploty postupně stoupat až na 25 st. a od čtvrtka už by mohly atakovat tropickou třicítku. Zatímco v pondělí bude ještě oblačnosti více, v úterý a ve středu očekávají meteorologové spíše polojasno.

Deštivý začátek prázdnin je v posledních letech víceméně pravidlem, konstatovala Honsová s tím, že světlo výjimkou byl v tomto ohledu loňský rok, kdy panovaly letní teploty a jediné srážky zajišťovaly bouřky z tepla.

Od 11. do 20. července by mělo být jasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky, v druhé polovině více deště, denní teploty 25 až 30 st.
Od 21. do 31. července se očekává polojasno, místy přeháňky a bouřky, později už jen ojediněle a denní teploty 24 až 30 st.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám