Hlavní obsah

Součková svou funkci spojila s reformou zdravotnictví

Právo, Novinky, Alexandr Mitrofanov
BRNO

Ministryně zdravotnictví Marie Součková v sobotu oznámila, že rezignuje na svou vládní funkci v případě, že vláda nebo parlament neschválí její koncepci reformy zdravotnictví. Tu má ministryně předložit do konce ledna. Premiér Vladimír Špidla slib Součkové přijal s pochopením.

Článek

Součková to uvedla na krajské konferenci ČSSD v Brně s tím, že se svým záměrem již v pátek seznámila členy nejužšího vedení sociální demokracie. Pokud by koncepce schválena nebyla, hodlá ministryně odejít zpět do lékařské praxe a podle svých slov by již nechtěla zastávat žádné vedoucí postavení ve zdravotnictví.

Zdůvodnila to tím, že "jestliže se tento rezort brání životně důležitým změnám, nemělo by smysl se ho snažit ovlivnit" a proto, jak uvedla, by se vrátila k bezprostřední službě pacientům. "Zákony musí být koncipovány tak, aby se na první místo dostal pacient, který si služby platí. Nemohou být pro poskytovatele zdravotní péče a pro pojišťovny. Pokud by reforma v tomto duchu neměla být přijata, odcházím," řekla Součková.

Premiér: Je to logické

Premiér Vladimír Špidla reagoval slovy, že je to logický přístup. "Stabilizace zdravotnictví a jeho dílčí reforma je komplexní proces, který je třeba prosazovat komplexně. Přístup, který zvolila paní ministryně Součková je logický a není ojedinělý. Chci upozornit na ombudsmana Motejla, který obdobně reagoval, když se mu nepodařilo prosadit reformu soudnictví, kterou považoval za mimořádně důležitou, a s níž se politicky ztotožnil," poznamenal premiér.

"Každý ministr má právo zvolit si svůj postup. Tato forma řešení by neměla být užívána často, na druhou stranu jsou však okamžiky, kdy je třeba v politickém životě se nasadit naplno," dodal Špidla.

Výzvy k odvolání Součkové premiér v minulosti již několikrát odmítl a naopak jako garanta zdravotnické reformy jmenoval ministra financí Bohuslava Sobotku. Zdravotnictví se však potýká se stále více problémy, které se daří jen obtížně řešit. Marie Součková navíc podle průzkumů stabilně patří k nejméně oblíbeným vládním politikům. Podle loňského průzkumu veřejného mínění TNS Factum je ministryně dokonce nejškodlivějším politikem vůbec. [celá zpráva]

Anketa

Uspěje Marie Součková s reformou zdravotnictví ve vládě?
ano
27,7 %
ne
72,3 %
Celkem hlasovalo 231 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám