Hlavní obsah

Ministerstvo zveřejnilo kompletní znění státních maturit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství ve středu oficiálně zveřejnilo všechny testy použité při státních maturitách. Kompletní znění otázek včetně správného řešení je k dispozici na webu novamaturita.cz. Řada testů ale unikla na internet již dříve. Centrum pro přípravu maturit Cermat původně znění státních maturit s odkazem na ochranu autorských práv vůbec zveřejnit nechtělo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pracoviště společnosti Cermat

Článek

Testy však už napadli studenti, ředitelé i odborníci, v otevřených dopisech ministru školství Josefu Dobešovi (VV) vyčetli, že otázky byly nejednoznačné a nepovedou ke zvýšení kvality vzdělávání.

Dobeš proto po nátlaku rozhodl o zveřejnění. Ministerstvo si také nechalo udělat analýzu testů, na jejímž základě čtyři otázky vyřadí.

U maturit propadlo 19,5 procenta studentů, každý desátý k ní navíc nebyl připuštěn. Celkem tak neuspělo 29,2 procenta maturitního ročníku. Nejhůře dopadli studenti odborných škol, hlavně učilišť a nástavbových oborů.

Zhruba na 30 školách pak neuspělo kolem 70 procent ročníku, ministr již dříve novinářům řekl, že kvůli výsledkům maturit se některé školy dostanou do existenčních potíží.

Reklama

Výběr článků

Načítám