Hlavní obsah

Vláda odklepla penzijní reformu, spořit se bude i u soukromníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu schválil zákony nutné pro zavedení druhého pilíře důchodového systému. Ten počítá s účty u soukromých fondů i možností vyvedení tří procent ze sociálního pojištění na tyto účty.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zleva: Ministři vnitra a financí Jan Kubice a Miroslav Kalousek na středečním jednání vlády.

Článek

Podle návrhu by lidé od roku 2013 mohli na účty soukromých fondů převést ze státního průběžného systému tři procentní body. To vše za předpokladu, že k nim přidají i vklad nejméně ve výši dvou procentních bodů z vlastní kapsy.

Výpadek z průběžného systému by se podle představ vlády měl financovat vyšším DPH. [celá zpráva]

Lidé budou mít na výběr čtyři možnosti investování peněz s různým rizikem, ale i rozdílnou mírou výnosů. Penzijní společnosti totiž budou muset spravovat jejich peníze ve čtyřech fondech - všeobecném, který má investovat do státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zleva: Ministři průmyslu, vnitra a financí Martin Kocourek, Jan Kubice a Miroslav Kalousek na středečním jednání vlády.

Tři pilíře penzí

Připojištění bude dobrovolné. Lidé se budou moci pro vstup do druhého pilíře rozhodnout do dovršení 35 let věku, vstoupit budou moci i dříve. Lidé starší 35 let se budou muset pro vstup do systému rozhodnout do konce roku 2012. Pokud už ale do něj člověk jednou vstoupí, nebude moci po několika letech couvnout.

Systémy důchodového pojištění
1. pilíř - průběžný, který je financován ze sociálního pojištění
3. pilíř - připojištění například u bank či pojišťoven, v současnosti v ČR funguje paralelně s 1. pilířem
2. pilíř - pojištění u soukromých fondů, které počítá s odvody ze mzdy i vlastním připojištěním. Uložené peníze fondy zhodnocují. Vláda Petra Nečase hodlá zavést 2. pilíř jako dobrovolný.

Po transformaci zůstane podle návrhu zachováno i samotné penzijní připojištění, které by mělo tvořit vedle nového pilíře a současného státního průběžného důchodového systému třetí pilíř systému penzí. V jeho rámci budou současní účastníci převedeni do transformovaných fondů.

Penzijní reforma má za cíl udržet i pro budoucí generace výši důchodů na úrovni zajišťující udržení životního standardu.

První část penzijní reformy, která zvyšuje věk odchodu do důchodu, schválili již před časem poslanci. [celá zpráva]

Normou se následně bude zabývat Senát. Opozice a odbory se změnami v navržené podobě nesouhlasí. Námitky mají i zástupci zaměstnavatelů.

Anketa

Chystáte se spořit si na soukromých účtech?
Ano, vyplatí se mi to
6,2 %
Ještě nevím, projdu si podmínky
13,9 %
Ne, stačí mi penzijní připojištění
13,5 %
Ne, spoléhám na státní důchodový systém
66,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20255 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám