Hlavní obsah

Návštěva utajeného prezidentského krytu pod Pražským hradem

Novinky, Václav Lang
Praha

Dlouhé roky se desítky metrů pod Pražským hradem nacházel tajný úkryt, kde měl v případě ohrožení najít útočiště prezident republiky a jeho nejbližší spolupracovníci. Pro tyto účely se však nikdy nepoužil, a tak byl po revoluci odtajněn a svěřen Správě Pražského hradu. Reportéři Novinek měli možnost nahlédnout do jeho útrob.

Podívejte se na podzemní kryt pod Pražským hradem, kam se veřejnost nedostaneVideo: Novinky

 
Článek

Podzemní kryt se nachází asi 50 metrů pod III. nádvořím Pražského hradu. Jeho chodby jsou dlouhé zhruba 700 metrů, vzdušná vzdálenost jeho krajních bodů činí přibližně 320 metrů. Rozloha celého objektu dosahuje více než dva tisíce metrů čtverečních.

Foto: Novinky

Chodba prezidentského krytu pod Pražským hradem

Stavba krytu začala roku 1951 a po sedmi letech byla z neznámých důvodů zastavena. Pro původní účel - ochranu prezidenta republiky a jeho nejbližších spolupracovníků v případě krizových situací - tak nebyla nikdy zkolaudována. Téměř půl století se v tajnosti pouze udržoval její technický stav.

Možnost dostavby objektu, o níž se mluvilo na počátku 90. let, zhatily vysoké finanční náklady. Proto byl objekt odtajněn a předán k dispozici Správě Pražského hradu, která s ním počítá jako se skladovacími a depozitárními prostory. K takovému uplatnění má koneckonců vhodné dispozice. Ačkoli se nachází hluboko ve skalním podloží, není v něm vlhko a teplota vzduchu se pohybuje kolem 15 stupňů Celsia.

Foto: Novinky

Do krytu se vejde až 150 lidí, jeho celková plocha činí více než dva tisíce metrů čtverečních.

Do krytu se vejde až 150 lidí. Jeho členitý prostor probíhá v několika úrovních. Původně se počítalo s několika východy a až třinácti patry propojenými výtahovou šachtou.

I nadále zůstává bývalý prezidentský kryt prostorem s "mimořádným režimem vstupu". Dostanou se do něj jen osoby, jež k tomu mají oprávnění, a to za služebním účelem. Před nepovoleným vniknutím chrání mechanická i elektronická opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám