Hlavní obsah

Policista Hudec špehoval i redaktora Práva

Právo, jt

Varnsdorfský policista Marian Hudec, který je spojen se špehováním významných osobností včetně předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a spolupracovníků prezidenta Václava Klause, špicloval i redaktora Práva Jiřího Ovčáčka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policista, který začal vyvíjet nekalou aktivitu v říjnu 2009, si vyžádal záznam telekomunikačního provozu redaktorova mobilního telefonu. Ten kvůli tomu půjde vypovídat na Inspekci Policie ČR, která ho už kontaktovala. [celá zpráva]

Policista získal výpisy na základě lživého tvrzení, že telefonní čísla souvisejí s vyšetřováním obchodu s bílým masem na severu Čech. Údaje umožňovaly Hudcovi, respektive objednavatelům špinavé akce zjistit velmi podrobné informace ze života obětí nekalosti. Nejen s kým a jak dlouho si telefonovali a psali SMS, ale také jaký byl jejich denní režim. To znamená, kudy chodili, jezdili, kde se zastavili a na jak dlouho.

Hudec se od října 2009 zajímal o zhruba třicet lidí. Klíčovou otázkou je, kdo byl objednatelem špiclování. Stopy míří do politiky a byznysu.

Redaktor Práva Ovčáček se v období, kdy Hudec podnikal špiclování, novinářsky věnoval především dění v ČSSD. Zasvěceně popisoval zákulisí soc. dem. včetně nekalých praktik v podobě tzv. velrybářství. Byl častým terčem neurvalé kritiky tehdejšího předsedy strany Jiřího Paroubka.

Ministerstvo prověřuje dalších 20 případů

Ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s kauzou zneužití výpisů telefonních hovorů prověřuje dalších dvacet podezřelých případů.

Všechny přitom mají podle všeho souvislost se stejným detektivem. Vyplývá to z kontroly na severočeských soudech, kterou v uplynulých dnech nařídil šéf justičního resortu Jiří Pospíšil.

„Závěry kontroly se v současné době analyzují a ve čtvrtek s nimi seznámíme veřejnost,“ řekl k tomu Právu Pospíšil.

Zároveň nevyloučil, že další kontroly možného zneužívání výpisů budou následovat i na zbylých soudech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám