Hlavní obsah

Ministr Chalupa přiznal jako dar i Medvídka Pú a cukrovou homoli

Právo, Novinky, ČTK, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa dodal do Sněmovny nejobsáhlejší majetkové přiznání. Tři stránky v něm věnuje drobným darům, které obdržel. Jsou mezi nimi například plyšový Medvídek Pú, cukrová homole, plastový kanystr nebo figurka z perníku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Článek

Poslanci musí přiznání majetku dodat do Sněmovny do konce června. Většina z nich tak už učinila.

Chalupa, který je bývalým starostou Prahy 6, sdělil, že věci většinou zůstaly na radnici a používaly se například jako odměny na dětských akcích.

Ministr přiznal i koupi dětského vybavení za 25 000 korun a statisícové sumy, které získal za působení na radnici Prahy 6 a v městských firmách.

Největší dluh za sedm miliónů

Politici ale nejen inkasují, ale také dluží. Splácejí hypotéky i spotřebitelské úvěry. S nadsázkou lze říci, že i to může být důvod, proč pro některé mohou být předčasné volby černou můrou.

Dvě hypotéky celkem za sedm miliónů má na krku poslanec Pavel Staněk (ODS) a k tomu ještě leasing 320 tisíc. Nový šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura má hypotéku 5,6 miliónu.

Členové vlády podle zákona o střetu zájmů podnikat nesmějí. Vedlejší příjmy mohou mít pouze z pedagogické činnosti nebo ze správy vlastního majetku.

Kvůli tomu třeba přiznání premiéra Petra Nečase (ODS) zeje prázdnotou. Jedinou kolonku zaplňují hodinky za 25 tisíc, které dostal od Aera Vodochody.

Jankovský vydělal v rodinné firmě

Výjimkou mezi ministry je šéf resortu pro místní rozvoj, véčkař Kamil Jankovský. Ten manželce věnoval kožich za 130 tisíc od Diora, synovi hodinky za 80 tisíc. Sám sobě si pak pořídil ojetý Jeep Grand Cherokee za 370 tisíc. Na účet mu loni přišly dividendy z jeho dřívější firmy Phar Service (předal ji synovi) ve výši 11,9 miliónu a dalších devět miliónů jako doplatek prodejní ceny obchodního podílu ve společnosti ETI.

Politikům ale nepůjčují jen finanční instituce, ale i příbuzní a rodinní příslušníci. Třeba Janu Farskému (TOP 09) půjčila 1,5 miliónu Jiřina Farská. Marku Bendovi (ODS) krátkodobě 1,1 miliónu jeho švagr. Patrně kvůli koupi bytového domu za 1,9 miliónu. Farský naopak nemovitost pronajímá, loni za 570 215 korun. Splácí ale více než dvoumiliónovou hypotéku.

Reklama

Výběr článků

Načítám