Hlavní obsah

Politici i úředníci jsou zkorumpovatelní a situace se nelepší, míní Češi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že drtivá většina české veřejnosti vnímá korupci politiků jako zásadní problém, překvapí asi jen málokoho. Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM ji za problém považuje 93 procent lidí. Podobně kritičtí jsou lidé i ke státním úředníkům, o nichž si 83 procent občanů myslí, že jsou ve své většině podplatitelní.

Foto: Novinky

Článek

Lidé byli dotazováni i na to, zda vnímají nějaký pokrok ve stíhání a potírání korupce, rozkrádání a tunelování. Na dotaz kladně odpověděla necelá čtvrtina lidí (24 procent), což je přitom stejný výsledek jako před dvěma lety, kdy byl podíl kladných odpovědí dosud nejnižší. Za posledních šest měsíců přitom víra ve zlepšení poklesla o pět procentních bodů.

"Časový vývoj v posledním desetiletí svědčí o tom, že česká veřejnost vidí činnost orgánů činných v trestním řízení v případech tunelování, rozkrádání a korupce stále dosti kriticky," konstatuje lakonicky průzkum.

Vnímání korupce (kladné odpovědi v procentech)
Myslíte si, že korupce politiků je vážným problémem naší země?93
Máte pocit, že většina státních úředníků je podplatitelná?83
Myslíte si, že míra korupce je v ČR vyšší než v západní Evropě?77
Myslíte si, že v poslední době bylo u nás při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce dosaženo jistého pokroku?24
Zdroj: STEM

Češi si zároveň myslí, že míra korupce politiků a  úředníků je u nás vyšší než v západní Evropě. Tento názor zastává 77 procent veřejnosti. Menší skeptici jsou pouze mezi stoupenci TOP 09 a ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám