Hlavní obsah

Sandřin otec začal uvažovat, že dceru pustí z Austrálie do ČR

Právo, Stáňa Seďová
Sydney

Deníku Právo se podařilo najít dům, kde žije čtrnáctiletá Sandra Chvojková se svým otcem, jenž ji odmítl poslat za matkou do Prahy na soudem nařízenou návštěvu. Ani dívka, která od začátku roku prosí, aby mohla za matkou, ani její otec, který jí v tom brání, nebyli doma.

Článek

Příběh Sandry, která poté, co rok a půl žila v Praze s matkou a odjela na Vánoce k otci do Sydney, kde bleskovým rozhodnutí odvolacího soudu z ničeho nic musela zůstat natrvalo, vyvolal reakci mnoha čtenářů.

Nejen obyvatelé České republiky, ale dokonce i lidé z Austrálie kontaktovali naši redakci. Soucítí a nabízejí pomoc dívence, která se už od začátku roku snaží dovolat pomoci u českých úřadů.

„Chtěla bych Vám pomoci, alespoň tím, že bych mohla za Sandrou zajet a zjistit, v jakém je stavu,“ uvedla Češka žijící v Sydney.

Objevily se ale i záporné reakce ze strany přátel otce Ramona Chvojky, který podle nich nechce Sandru pustit do České republiky z obavy, že by ji už nikdy neviděl.

I další pokus naší redakce alespoň elektronicky ho kontaktovat, tentokrát přes přítele pana Chvojky, byl neúspěšný.

Byť otec Sandry před několika dny podal k soudu návrh o úplné zbavení rodičovských práv matky, nyní to vypadá, že se mu dcery zželelo.

Sandře nezbývá než čekat

„Mluvila jsem se Sandrou v neděli po telefonu a ta mi celá šťastná oznámila, že jí táta slíbil, že ji pustí za mnou do Česka. Do toho hovoru ovšem v tu chvíli vstoupil Ramon, že si to musí ještě rozmyslet a zvážit. Na to reagovala Sandra s tím, že jí to před pěti minutami slíbil. Takže naděje byla jen chvilku,“ řekla Právu matka Sandry Nora Chvojková.

„Strašně si vážím lidí, kteří se o osud Sandry zajímají a chtějí pomoc. Dodává mi to sílu a víru, že je šance. Ale dnes bych si měla jít vyzvednout snad schválení výkonu rozhodnutí soudu a nechci udělat nějakou unáhlenou chybu, takže raději vyčkám, zda to půjde oficiální cestou,“ dodala.

Sandře také nyní nezbývá než čekat. I když našinci se při pohledu na hezký dům v pěkné čtvrti ani nechce příliš věřit, že dívenka tolik touží žít u matky v Praze.

„Tato oblast je asi pětadvacet minut autobusem od centra Sydney. Žijí tady příjemní lidé. Je to docela klidná rodinná oblast. Řekl bych, že se tam lidi mezi sebou znají a pomáhají si,“ řekl Právu Jan Valík, který v Sydney žije s australským občanstvím několik let.

V třinácti letech vážila 26 kilo

Přestože v tomto domě Sandra s otcem a jeho matkou vyrůstala, hledá pomoc u všech známých, aby mohla napsat do Prahy, kde byla rok a půl v péči matky.

„Vždy byly problémy, pokud jde o Sandřinu babičku v Austrálii. Šlo hlavně o jídlo a následně i psychiku. Když sem přijela, začala jsem s ní navštěvovat lékařku, protože ve třinácti letech vážila 26 kilo. Kromě potíží trávicího traktu měla nakonec i gynekologické a psychické potíže,“ sdělila paní Chvojková.

„Bylo to náročně, ale nakonec si ji začaly lékařka i učitelky ve škole chválit. Jenomže když začala prospívat i se ve škole zlepšovat, stalo se, že odjela na návštěvu a možná už se nikdy nevrátí,“ dodala.

K boji o to, aby se její dcera vrátila, se připojily i vedoucí dětské psychiatrické kliniky v Motole Zlata Baraníková a Hana Vítová, ředitelka základní školy Na Smetance, do níž Sandra v Praze chodila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám