Hlavní obsah

Středočeský kraj chce od ministerstva další peníze za maturity

Novinky, jas

Středočeský kraj vyčíslil administrativní náklady na zajištění státních maturit na 3,5 miliónu korun, zatímco od resortu školství dostal pouze 885 000 korun. Rozdíl ve výši cca 2,7 miliónu chce hejtmanství doplatit od ministerstva, které však s poskytnutím dalších prostředků nepočítá.

Článek

"Ačkoliv ministr (Josef) Dobeš (VV) hovoří o nákladu na jednoho studenta ve výši 120 korun, čísla ze škol hovoří o daleko vyšších nákladech,“ řekl senátor a náměstek hejtmana Středočeského kraje Marcel Chládek (ČSSD), který je jedním z kritiků státních maturit.

Kraj uvedl, že náklady za maturitu 7500 studentů dosáhly více než 3,5 miliónu korun. "Z ministerstva školství došla Středočeskému kraji částka 885 000 korun, z čehož jasně vyplývá, že ministerstvo školství zdaleka nepokrylo náklady, spojené s jejich experimentem," dodal Chládek.

Kraj zároveň připravil fakturu, kterou chce ministerstvu zaslat.

Ministerstvo v úterý konstatovalo, že kromě 12 miliónů korun, které všem školám na zvýšené náklady rozdělilo bezprostředně po skončení maturit, již další finance neuvolní.

„Ministr Dobeš je zřejmě z laciného kraje. Pokud nebude tento rozdíl uhrazen v termínu, využijeme všech zákonných prostředků, aby tyto zvýšené náklady nebyly hrazeny z rozpočtu škol či kraje,“ konstatoval Chládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám