Hlavní obsah

Klasnová se obává, že po dohodě by mohla přijít "kudla do zad" v podobě škrtů

Právo, Jan Rovenský

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová oceňuje shodu koaličních stran ohledně zdanění hazardu a věří, že se vládní partneři do čtvrtka dohodnou i na dalších tématech, jako je navýšení rozpočtu ministerstva školství. Klasnová se obává toho, že by mohlo dojít k formální dohodě a následně by přesto kabinet přistoupil k úsporným škrtům, které připodobnila ke "kudle do zad".

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová

Článek

Nedělní jednání koalice skončilo nezdarem, opět strany odcházely bez dohody, tentokrát kvůli rozpočtovému výhledu. TOP 09 jednání přerušila a společně s ODS vás nařkla, že stupňujete požadavky. O co VV šlo?

Nemyslím si, že by to byl úplný nezdar. Minimálně se nám podařilo pohnout s našimi koaličními partnery směrem k určité ochotě ke zdanění hazardu od 1. ledna 2012. To považuji za velmi významné a souvisí to s rozpočtem. Je zvláštní, že naši koaliční partneři chtějí raději nechat peníze loterijním společnostem, než aby investovali peníze do vzdělání a dopravní infrastruktury. To koneckonců bylo součástí koaliční dohody.

Jaká čísla máte konkrétně na mysli?

Ministerstvo školství by mělo čekat příští rok minus devět miliard, v roce 2013 minus 12 miliard a v roce 2014 minus jedenáct miliard. To je úplně vražedné.

I když nemáme vnitro, tak boj s korupcí považujeme za klíčový. Jenže ministerstvo čekají škrty v řádech čtyř miliard pro následující dva roky a tři miliard pro rok 2014 budou jistě znamenat propouštění policistů. Podle odhadů by muselo být propuštěno devět tisíc lidí.

Navíc u dopravní infrastruktury se sice příští rok počítá s růstem, ale poté škrty v roce 2013 ve výši šesti miliard.

A co námitka ODS a TOP 09, že stupňujete požadavky?

Jsem trochu nešťastná z výroků našich koaličních partnerů, že přicházíme stále s novými požadavky. O rozpočtovém výhledu jsme se dozvěděli na konci týdne a je to něco, co jde proti koaliční smlouvě.

Do školství měly naopak jít čtyři miliardy na platy učitelů. Právě tam jsou ty nejmasivnější a nejbrutálnější škrty. Dnes je rozpočet resortu 121 miliard a v roce 2014 bychom se dostali na 88 miliard. To je vražedné a likvidační. To uznávají i ministři z jiných stran.

Nicméně premiér Nečas i ministr Kalousek upozornili, že jednání K9 není místem pro jednání o rozpočtu. Neukvapily se VV svou reakcí?

Nepochybně se rozpočet řeší na poradách ekonomických ministrů a na vládě. Na druhou stranu pakliže se teď bavíme, že chceme pokračovat dál v rámci koaličního projektu, že koaliční smlouva je otevřená a doplňujeme některé programové věci, tak rozpočet od toho není zcela odvislý.

Jak chcete programové věci doplňovat, když TOP 09 jednání považuje za ukončená?

Chceme, aby byla dodržována koaliční smlouva, její součástí je plus čtyři miliardy pro školství příští rok na platy učitelů. Není to nový požadavek a je logické, že se o tom začala bavit K9, protože to je součástí koaliční smlouvy.

Jednání se zablokovala. Jak si představujete fungování koalice po 30. červnu, tedy termínem, který VV stanovily pro dohodu?

Věřím, že do čtvrtka shodu najdeme. Pokud bychom ji nenašli, tak považujeme koaliční smlouvu za neplatnou. A v parlamentu jí tedy nebudeme vázáni.

Šéf VV John pohrozil, že zákon o majetkovém přiznání by například mohl prohlasovat s levicí. Znamenalo by to tedy, že by VV podporovaly jen určité zákony?

Nejsme těmi, kteří by porušovali koaliční smlouvu. Naši koaliční partneři naopak aktivitou poslanců několik zákonů protlačili, aniž by je s námi projednali. My jsme zatím nikdy nic podobného neudělali. Pakliže bude po 30. červnu, je možné, že budeme předkládat návrhy zákonů a že budeme hlasovat jinak, než jak jsme hlasovali v rámci koalice.

Znamená to odchod ministrů VV z vlády?

Musíme se sejít jako předsednictvo a projednat postup, ale je to samozřejmě možný scénář. Jako politička si zcela pragmaticky uvědomuji, že náš program můžeme nejlépe prosazovat v rámci vlády, ale to je třeba najít shodu. Nedovedu si představit, že si s pány podáme ruku a na druhou stranu nám vrazí kudlu do zad v podobě brutálních škrtů na ministerstvu školství.

Co se týče zdanění hazardu, tak TOP 09 mluví o 1. lednu 2012 jako o nezávazném termínu. Jak to vnímají VV?

My to jako závazné bereme. Řeší se problém, jak se vyrovnat s deficitem státního rozpočtu, a to škrty, tedy způsobem typickým pro ministra Kalouska. Ve chvíli, kdy tu můžeme mít zajímavý příjem do rozpočtu v podobě zdanění loterijních společností, je nesmysl se tomu bránit. Jsme navíc raritou, protože si nemyslím, že by byla jiná země, kde by loterijní společnosti do rozpočtu neodváděly ani korunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám