Hlavní obsah

Koalice zaručila pro školství čtyři miliardy. Zatím neví, kde je vezme

Právo, Marek Přibil

Ačkoli koalice loni slíbila učitelům čtyři miliardy korun navíc od roku 2012, zatím netuší, kde prostředky vezme. Letos přidala na platy kantorů 2,1 miliardy korun navíc. Zde šlo o peníze původně určené pro resort obrany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

V koaliční smlouvě stojí: „V roce 2012 vláda posílí objem platových prostředků o další čtyři miliardy Kč a poté toto navýšení zachová a zmrazí až do roku 2015 v návaznosti na celkovou veřejnou správu, kdy platy zmrazí na tři roky. Tímto krokem bude částečně vyrovnán diskriminační poměr mezi platy pedagogických pracovníků a jinými profesemi v rozpočtové sféře.“

Koalice však už neupřesnila, odkud chce peníze čerpat. „V žádném případě už ne z obrany,“ řekl loni v červenci premiér Petr Nečas (ODS). I podle tehdejšího vyjádření šéfa VV Radka Johna by totiž další škrty v rozpočtu armády mohly armádu ohrozit.

Nečas v pondělí upřesnil: „Nikdo nezpochybňuje závazek, který je v koaliční dohodě a který hovoří o navýšení platů učitelů v regionálním školství.“ Rozpočet na to podle něho bude pamatovat.

Dobeš s pěnězi počítá

Podle něho je ale scestná představa, že v červnu, kdy vláda ještě nejednala ani o výdajových limitech rozpočtových kapitol, bude K9 předjednávat rozpočet. „Nikdo jiný než vláda v této zemi rozpočet sestavovat nebude,“ řekl Nečas.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) pro Právo nyní uvedl, že se čtyřmi miliardami stále počítá. „Koalice se na tom shodla,“ dodal. Loni v červenci prohlásil: „Za čtyři miliardy budeme chtít větší kvalitu ve vzdělávání a spolupráci pedagogů na státním záměru – státních maturitách a srovnávacích zkouškách v páté a deváté třídě základních škol. Tyto miliardy půjdou do nadtarifů.“

Naopak 2,1 miliardy šly do tarifních platů, kdy minimální mzda kvalifikovaného pedagoga v zemi je od letošního ledna 20 tisíc korun hrubého.

Reklama

Výběr článků

Načítám