Hlavní obsah

Poslanci a senátoři mají často výnosné vedlejšáky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Někteří poslanci a senátoři musejí být na roztrhání těla. Vedle práce v parlamentu má značná část českých zákonodárců ještě různé vedlejšáky. Alespoň takový obrázek nabízejí majetková přiznání poslanců a senátorů, která musí podle zákona o střetu zájmů předložit každý rok do konce června.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ačkoli některá přiznání vypadají, že politici provozují své vedlejší činnosti v rámci charity, protože z nich neuvádějí žádný příjem, jiná zase naznačují, že funkce poslance a senátora není tím hlavním, co dotyčné živí.

Třeba šéf sněmovního zahraničního výboru David Vodrážka (ODS) si loni bokem vydělal 2,3 miliónu korun – za členství v orgánech pražských městských firem, za starostování městské části a za členství v pražském zastupitelstvu. Možná i to je důvod, proč Vodrážka ve Sněmovně podle oficiálních statistik chyběl na téměř polovině všech hlasování. Jeho roční příjem poslance s funkčním příplatkem a náhradami na reprezentaci, stravu a dopravu dosahuje 1,3 miliónu hrubého.

Ani ne z poloviny živí mandát senátora třeba místopředsedu zdravotního a sociálního výboru Zdeňka Schwarze (ODS). Druhou polovinu živobytí mu zajišťuje funkce ředitele pražské záchranky. Schwarz na dotaz Práva přiznal, že senátorování je pro něj vlastně jakýmsi vedlejšákem, který bere jako koníček.

Uvedl, že horní komora zasedá tak jednou za 14 dní, ne-li jednou za měsíc a na záchranku chodí pravidelně do práce. „Jinými slovy Senát dělám ve volném čase. Jiní chodí včelařit, rybaří, já dělám tohle. Dá se říci, že je to koníček,“ poznamenal senátor. Prý se obě funkce dají s přehledem zvládnout. Za tu senátní je jeho celkový roční příjem 1 155 600 hrubého. Za šéfování záchranky za loňský rok přiznal 1 370 990 korun.

Jaroslav Palas (ČSSD) je senátor, hejtman, člen dozorčí rady Českých drah, člen představenstva pojišťovny Halali a člen dozorčí rady dceřiné společnosti ČEZ v Bulharsku. Jeho roční příjem senátora bez funkcí, spolu s náhradami činí 1 143 600 hrubého. Funkce mimo Senát mu loni vynesly 1 679 149 korun.

A podobně je na tom místopředseda ústavně-právního výboru Miloš Malý (ČSSD). Vedle křesla v Senátu je starostou v Kroměříži a díky tomu v představenstvu městských vodovodů a kanalizací i šéfem dozorčí rady tamní nemocnice. Suma sumárum za 1 139 811 korun.

Otáčet se nejspíš pořádně musí také místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Tomáš Úlehla (ODS). Kromě členství v několika orgánech soukromých firem je členem dozorčí rady VZP, provozuje hostinskou činnost a ekonomické poradenství. Loni zhruba za 400 tisíc korun.

„Nemyslím si, že je možné šmahem říci, že vedlejšáky jsou něčím, co být nemůže,“ okomentovala situaci politoložka Vladimíra Dvořáková. „Pokud jsou politici v soukromých firmách, dobře, ale velmi by mě zajímalo, jakou odvádějí práci v městských firmách,“ řekla Právu.

Chudí příbuzní?

Jako chudí příbuzní si tak musí vedle svých kolegů připadat většinou komunističtí poslanci, kteří většinou žádné vedlejší aktivity, a tudíž i příjmy nemají. Ale i např. Petr Bendl či Jiří Šulc (oba ODS). Anebo také členové vlády. Ti na rozdíl od poslanců a senátorů podle zákona o střetu zájmů podnikat nesmějí. Vedlejší příjmy mohou mít pouze z pedagogické činnosti nebo ze správy vlastního majetku.

Kvůli tomu třeba přiznání premiéra Petra Nečase (ODS) zeje prázdnotou. Jedinou kolonku zaplňují hodinky za 25 tisíc, které dostal od Aera Vodochody.

Výjimkou mezi ministry je šéf resortu pro místní rozvoj, véčkař Kamil Jankovský. Ten manželce věnoval kožich za 130 tisíc od Diora, synovi hodinky za 80 tisíc. Sám sobě si pak pořídil ojetý Jeep Grand Cherokee za 370 tisíc. Na účet mu loni přišly dividendy z jeho dřívější firmy Phar Service (předal ji synovi) ve výši 11,9 miliónu a dalších 9 miliónů jako doplatek prodejní ceny obchodního podílu ve společnosti ETI.

Bývalý ministr vnitra Radek John (VV) si loni na honorářích přišel na 284 164 korun a za pronájem bytu v Praze inkasoval 504 tisíc Kč.

Politici ale nejen inkasují, ale také dluží. Splácejí hypotéky i spotřebitelské úvěry. S nadsázkou lze říci, že i to může být důvod, proč pro některé mohou být předčasné volby černou můrou.

Dvě hypotéky celkem za sedm miliónů má na krku poslanec Pavel Staněk (ODS) a k tomu ještě leasing 320 tisíc. Nový šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura má hypotéku 5,6 miliónu.

Politikům ale nepůjčují jen finanční instituce, ale i příbuzní a rodinní příslušníci. Třeba Janu Farskému (TOP 09) půjčila 1,5 miliónu Jiřina Farská. Marku Bendovi (ODS) krátkodobě 1,1 miliónu jeho švagr. Patrně kvůli koupi bytového domu za 1,9 miliónu. Farský naopak nemovitost pronajímá, loni za 570 215 korun. Splácí ale více než dvoumiliónovou hypotéku.

Reklama

Výběr článků

Načítám