Hlavní obsah

Výkonná rada ODS Nečasovi zakázala jednat s VV o nové koaliční smlouvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže budou Věci veřejné požadovat sepsání nové koaliční smlouvy, u ODS narazí. Premiér a šéf ODS Petr Nečas sdělil v pondělí novinářům, že rada dala jemu a dalším vyjednavačům K9 požehnání k dalším jednáním a schválila jejich dosavadní postup. Nečas má sice nadále pokračovat v jednání o dodatku koaliční smlouvy, pokud však současnou dohodu VV vypoví, nemá už o žádné jiné smlouvě jednat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Výkonná rada plně podpořila vedení při jednání s koaličními partnery o dodatku. Ochota jej dojednat je, ale o nové koaliční smlouvě ODS s VV jednat nebude. Byla-li by vypovězena současná koaliční smlouva, tak ODS jednomyslně sděluje, že o nové smlouvě vyjednávat nebude,“ zdůraznil Nečas s tím, že v tomto ohledu je výkonná rada takřka jednotná.

Výkonná rada pak ještě pochválila ministry a poslance, že první vládní reformní tahy již byly ve Sněmovně schváleny, a ocenila, že vláda odmítla na červnové Radě EU pomáhat Řekům, jejichž země stojí před bankrotem.

Kromě toho také rada odmítla „jakékoli politicky motivované nátlakové akce, jejichž cílem je vynutit si zastavení vládních reforem“.

Nečas z ultimáta nervózní není

Nečas v pondělí potvrdil, že požadavek VV na čtyři ministry pokládá za legitimní a hodlá se jím nadále zabývat. Očekával však podle svých slov, že se předseda VV Radek John alespoň sejde s ministrem dopravy Radkem Šmerdou (nestr.), kterého VV do pozice nominovaly, ale nyní se jim nelíbí, že nesklízejí jeho setbu. Zároveň prohlásil, že post ministra bez portfeje - šéfa legislativní rady vlády - je dost silnou pozicí na to, aby jí VV nepohrdaly.

Premiér novinářům potvrdil, že si koaliční partneři dosud nestanovili žádný termín, do kdy budou muset být doladěny poslední aspekty fungování koalice. Platí tak pouze ultimátum VV, podle nějž by se měla koalice rozpadnout, pokud nedojde k dohodě do konce června.

„Termín stanovení dodatku koaliční smlouvy nebyl stanoven. A co přijde po 30. červnu? Přijde první červenec,“ usmál se Nečas v závěru tiskové konference.

Reklama

Výběr článků

Načítám