Hlavní obsah

VV jen hledají důvody k vydírání a ultimátům, tvrdí Kalousek

• Aktualizováno

Stranám vládní koalice se po nedělním neúspěšném jednání krátí čas k udržení stávající spolupráce. Stupňující se požadavky, s nimiž přišly VV, jsou pro ODS a zejména TOP 09 nepřijatelné. Zatímco VV tvrdí, že chtějí dále jednat, ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek hovoří o vydírání a ultimátech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Věci veřejné každý den hledají nějaký nový a nový důvod k vydírání, k časovému ultimátu," uvedl v pondělí Kalousek.

VV tvrdí, že se porušuje koaliční smlouva a chce peníze pro školství a dopravu, jak je v ní uvedeno. Ministerstvo financí s nimi prý nepočítá.

Tabulka, která vyděsila VV a kde jsou uvedeny například škrty v resortu školství v příštím roce ve výši devět miliard a v roce 2013 dokonce 12 miliard korun, byla podle něj jen pro poradu ekonomických ministrů připraveným demonstrativním výpočtem toho, jak by se muselo v rozpočtu škrtat, aby mohly být uspokojeny požadavky VV třeba na dalších 14 miliard korun do Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Peake: K debatě o personáliích TOP 09 nepotřebujeme

Právě navýšení rozpočtu ministerstva školství je jeden z bodů koaliční smlouvy, o jehož platnosti se VV chtěly přesvědčit. Koaliční partneři neupírají peníze resortu školství peníze na mzdy pedagogů, netuší však, jak chtějí VV získat 14 miliard navíc pro SFDI.

První místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake řekla, že je odpovědností její strany snažit se ještě dál vyjednávat. O žádných konkrétních termínech koaličních rozhovorů však nevěděla, potvrdit nemohla ani to, zda se ve středu po pravidelné schůzi vlády sejdou lídři stran ve formátu K9.

Podle Peake například k diskusi o otázce personálního složení vlády není nutná přítomnost zástupců TOP 09, neboť jde primárně o dosažení dohody její strany s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem.

V pondělí se vedení vládních stran sejdou k poradám, na nichž budou řešit další postup. Grémium ODS a pak její výkonná rada zasedá v Praze, předsednictvo TOP 09 se schází odpoledne v severomoravské Čeladné a užší vedení Věcí veřejných si naplánovalo výjezdní zasedání do Ostravy.

Ve čtvrtek 30. června vyprší termín, který si VV stanovily jako mez pro doplnění stávající koaliční smlouvy a vyřešení personální obměny kabinetu. Pokud nedojde k dohodě, je nejmenší vládní strana připravena vypovědět koaliční smlouvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám