Hlavní obsah

Superguru Bárta se odmlčel, ale vliv stále má

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kdysi „superguru“ či vojevůdce v první linii, nyní pěšák v zákopech. Exministr a poslanec Věcí veřejných Vít Bárta, který ještě před několika měsíci plnil média se zásadními prohlášeními, vzkazy i ultimáty, jakoby umlkl. A policejní žádost Sněmovně o vydání kvůli uplácení dělá z Bárty velmi nejistého partnera pro jakékoliv příští politické dohody.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

Ztratil však muž, jemuž se přezdívalo „mozek“, faktický šéf, šedá eminence, neformální lídr VV, ve straně skutečně svůj vliv?

Místopředseda klubu Viktor Paggio prohlásil, že Bárta je vlivný člen, jeho roli však prý není třeba přehánět: „My už jsme debártizovaní. Určitě všechno nevede a o všem nerozhoduje. Hlavní slovo má předsednictvo a předseda.“

Bárta svůj obraz jako úspěšného a společensky odpovědného byznysmena uměl zprvu v médiích velmi dobře prodat. Průvan, který po nástupu udělal na ministerstvu dopravy, byl řadě lidí sympatický, ne pro všechny ale byly změny starých pořádků stravitelné.

Vystřízlivění na sebe nedalo dlouho čekat. První Bártovy kauzy se objevily na podzim před komunálními volbami. Jeho vlastnictví bezpečnostní a detektivní agentury ABL začalo Bártu dohánět a, i když ji prodal bratru Matějovi, stala se v politice jeho koulí na noze.

Nejdříve vyšlo na povrch, že firma sledovala pražské politiky. Zveřejněny byly Bártovy plány, jak se ABL měla stát nástrojem pro jeho vstup do politiky a získání vlivu ve společnosti.

A bylo to i kvůli ABL, respektive penězům, které vydělala, že Bárta mohl podle své verze půjčovat, podle jiné verze uplácet poslance VV. Tato kauza vyústila v páteční žádost policie o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Svět byznysu přenesl do VV

Své zvyky ze světa byznysu přinesl nejen na ministerstvo, ale i do politiky. Na jeho autoritativní styl si v kuloárech stěžoval nejeden poslanec, někteří zákonodárci říkali, že s nimi jedná jako se zaměstnanci.

Uznávali však, že jako bývalý manažer má Bárta smysl pro organizaci a vyjednávání. Vzhledem k tomu, že VV byly političtí nováčci, řada poslanců byla za tak silnou osobnost ráda. Na druhou stranu se začal Bárta vyjadřovat ke všemu: zdravotnictví, penzijní reformě, daním, sociálním otázkám.

Jeho nezkrotné ego však z oficiálního šéfa Radka Johna dělalo loutku; koaličním partnerům, novinářům i straníkům bylo jasné, že skutečnou moc má ve straně Bárta. O to křiklavější to bylo proto, že neměl kromě ministra dopravy žádnou oficiální stranickou funkci. Bártův vliv kritizovala v uniklém e-mailu na podzim i jeho manželka Kateřina Klasnová.

Jednoho ze svých oblíbenců našel v Bártovi na podzim prezident Václav Klaus, který poslance několikrát podržel, například při výměně policejního prezidenta či vyjednávání o důchodové reformě.

Po obvinění z uplácení Bárta rezignoval na post ministra, vzdal kandidaturu na šéfa véček a později oznámil, že ani nebude chtít zastávat funkci místopředsedy, přestože s ním všichni kandidáti počítali. Do ústraní se stáhl i mediálně: novinářům se začal vyhýbat a nechával za stranu mluvit členy nově zvoleného předsednictva.

Na „jeho“ dopravě se mu také vymkl z ruky jeho náměstek a nástupce v čele resortu Radek Šmerda, který měl na ministerstvu hrát roli zimního krále, než se Bárta vrátí. Oslabil však podle zdrojů z VV i jeho vliv ve straně: véčkaři si totiž uvědomili, že pokud nechtějí, aby se jim přezdívalo Bártova sekta, musí rozhodovat řádně zvolené předsednictvo.

Debártizace, kterou potvrdil i místopředseda klubu Viktor Paggio, nadále pokračuje. V předsednictvu už nemá Bárta tolik automatických spojenců jako dřív, navíc se nové vedení stále více emancipuje.

Bártův výrazný hlas

Příkladem toho je role první místopředsedkyně VV a šéfky klubu Karolíny Peake, která volbou silně posílila. Jí jsou blízcí i další místopředsedové Milan Šťovíček či Dagmar Navrátilová. K „peakeovcům“ lze řadit i Paggia. A nezměnila se ani pozice Johna – i nadále hraje druhé housle, i když to není již tak do očí bijící.

Bártovo stažení do ústraní a oslabení však neznamená úplnou ztrátu vlivu. I nadále je členem vyjednávacího týmu, chodí na koaliční schůzky K 9 a v rámci strany má silné slovo. Bártův hlas je slyšet například v debatách o zdravotnické reformě.

„Je to výrazný hlas, kterému předsednictvo naslouchá,“ řekla Právu Peake. Neopomněla však zdůraznit: „Rozhoduje však samo. Chceme být naprosto jasnou a čitelnou stranou a musí být jasné, jak jsou přijímána rozhodnutí předsednictvem.“

Místopředsedkyně klubu Jana Drastichová o Bártovi mluví jako o silné osobnosti. „Jeho slovo má velkou váhu, ale je jako každý jiný člen. Je to naprosto rovnocenný partner, jeho vliv bych ani nepovyšovala, ani neponižovala,“ uvedla.

Podle Johna Bártův vliv zveličila média i to, že se k řadě věcí vyjadřoval. „Jeho vliv je úplně stejně menší, jako předtím, když se říkalo, že je větší,“ podotkl.

Poslanec za VV Jiří Štětina s rolí médií při vytváření Bártova obrazu souhlasí s Johnem. „Vždy jsem říkal, co jsem chtěl, nikdo mně v tom nebránil,“ řekl Právu.

Poslanec Josef Novotný uvedl, že Bárta má stále ve VV morální autoritu: „Je to člověk, který je vnímán jako pracovitý vizionář. Vliv je dán osobností člověka a ta se nezměnila.“ Dodal, že naopak Bárta tím, že opustil některé své „manažerské autoritářské zvyklosti“ je vnímán mezi lidmi z VV lépe a to přispělo i k větší jednotě klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám