Hlavní obsah

Gotická monstrance se vrátila do Kutné Hory

Právo, Radek Plavecký
Kutná Hora

Vzácná monstrance ze 14.století se vrátila do Kutné Hory a byla uložena v pokladnici katedrály Nanebevzetí Panny Marie na kutnohorském předměstí Sedlec. Ozdobná schránka na hostie byla v uplynulých deseti letech uložena v Národní galerii, v neděli dopoledne byla umístěna zpět v chrámu, kde kdysi sloužila.

Článek

„Pokladnice je v postranní kapli a monstranci budou moci návštěvníci vidět jako součást nového návštěvnického okruhu,“ řekl vedoucí infocentra římskokatolické farnosti Jiří Arnet, podle něhož je tato sedlecká monstrance jednou z deseti dochovaných gotických monstrancí v Evropě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Monstrance ze 14.století

Je vysoká téměř metr a byla vyrobena z cizelovaného zlaceného litého stříbra. Podle odborníků vznikla v souvislosti se založením bratrstva Božího Těla v roce 1389 při kostele svatého Filipa a Jakuba. Z něho ale zůstalo už jen torzo.

K tomuto kostelu a monstranci se také váže legenda. Podle ní zůstalo po původním kostele po husitských válkách jen torzo, na jehož místě vyrostly vysoké stromy. Kutnohorský kat sem chodil střílet kavky.

Monstrance je ozdobná schránka z ušlechtilého kovu na vystavování a uctívání proměněné hostie a je používána při tzv. (eucharistickém) výstavu, kdy jsou věřící vyzváni k adoraci (klanění). Monstrance může být různě umělecky vyvedená, obvykle je však tvořena nohou s ořechem (latinsky nodus), na něm je umístěna prosklená schránka, do níž se hostie vkládá. V monstranci je hostie uchycena v lunule, což je svorka z ušlechtilého materiálu (často zlatá a zdobená) ve tvaru horizontálně položeného půlměsíce.
Zdroj: Wikipedie

„Jednou střelou se podle legendy trefil do zbytku zdi kostela a pod odprýsknutou omítkou se cosi zalesklo. Tak se údajně objevila monstrance,“ vyprávěl Arnet. Ale skutečnost bude asi jiná. Monstrance byla uložena na bezpečném místě v Rakousku. V posledních letech byla uložena v Národní galerii v Praze.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Uložení gotické monstrance ve tvaru průčelí gotického chrámu v katedrále Nanebevzetí Panny Marie na kutnohorském předměstí Sedlec.

Znalec kutnohorských památek Aleš Pospíšil z Národního památkového ústavu sedleckou monstranci označil podle ČTK za ´majstrštyk´.

„Je to jedna z mála dochovaných památek zlatnictví kolem roku 1400,“ poznamenal Pospíšil. Po nedělní bohoslužbě, kdy byla ukázána městu před katedrálou, je uložena v pokladnici katedrály a zajištěna pečlivě proti krádeži. Její umělecká hodnota byla stanovena na 5,5 miliónu korun, historická cena je ale podle odborníků nevyčíslitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám