Hlavní obsah

Máme vládu loutek, řekl Zeman

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva bývalí čeští premiéři Miloš Zeman a Jan Fischer v neděli v České televizi nelichotivě ohodnotili současnou vládní garnituru. Zatímco Fischer uvedl, že není schopna kompromisu a programové rozdíly mezi jejími jednotlivými účastníky jsou příliš velké, Zeman kabinet Petra Nečase rovnou označil za loutkovou vládu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expremiér Miloš Zeman v ČT

Článek

Trojice stran ODS, TOP 09 a VV se podle Fischera vzala z rozumu, také proto, že žádná z nich ve volbách nezískala výraznou většinu hlasů. "Ty programové rozdíly byly větší, než samotní partneři předpokládali. Schopnost setrvat v kompromisu byla také menší. I ta aritmetika je ošidná," poznamenal Fischer s tím, že ani pohodlná většina 118 hlasů pro koalici nezakryla "programovou odlišnost a neschopnost komunikovat".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expremiér Miloš Zeman

"Vláda je odborně nekompetentní. Pan Radek John (předseda VV) kdysi pronesl, že ‘pan ministr dopravy Vít Bárta se již 12 dní intenzivně seznamuje s problematikou ministerstva dopravy'. Když má nějaký ministr řídit resort a teprve se seznamuje s problematikou, když do úřadu usedá, tak tomu nerozumí. Pak je manipulován svými náměstky a poradci, stává se jejich loutkou. Tato vláda je loutkovou, protože takových ministrů je ve vládě většina," odsoudil Nečasův kabinet Zeman.

"Vláda nedělá žádné skutečné reformy. Ona zdražuje, ale nedělá žádné skutečné reformy. Reforma je systémová změna," doplnil Zeman.

Ať je volební účast povinná, navrhuje Zeman

Podle Fischera se odcizila moc od lidí. Cestu z krize vztahu veřejnosti k politikům vidí ve větší otevřenosti a komunikativnosti ministrů a úředníků "dolů".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Expremiér a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer v ČT

"Když tomu ministři nerozumí, tak to nemohou vysvětlit," řek Zeman a doplnil, že spatřuje řešení ve změně volebního systému, který by "rozšířil práva občanů na úkor politických stran".

"To může mít formu většinového volebního systému, nebo jiného," poznamenal. Dnes podle něj kandidátky určují stranické sekretariáty a voliči mohou zahýbat preferenčními hlasy jen do jisté míry. Zeman navrhuje rozšířit míru preferenčních hlasů, zvýšit počet volebních krajů, aby lidé měli možnost poznat kandidáty a nevybírali z "pěti set jmen, o nichž z 90 procent nic nevíme".

"Považuji také za nezbytné, aby tady byla volební povinnost. Ta tady byla za Masaryka, je v Belgii, Lucembursku, Austrálii, svého času ji navrhoval také Churchill," dodal expremiér.

Anketa

Jste pro zavedení povinnosti chodit k volbám?
Ano
45,3 %
Ne
53,2 %
Nevím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21070 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám