Hlavní obsah

Z Milovic po 20 letech znovu odjela sovětská vojska

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovice

V Milovicích na Nymbursku si lidé v sobotu připomněli odsun sovětských vojsk z posledního okupovaného místa v republice. Sovětská armáda odtud odešla přesně před dvaceti lety. V Milovicích bylo podle odhadů během okupace více než 100 tisíc příslušníků sovětské armády a civilistů. Jejich působení obrátilo místním lidem život naruby.

Milovice si připomněly po 20 letech odchod sovětských vojskVideo: ČTK

 
Článek

Poslední voják odjel z Milovic 30.června 1991. K tomuto výročí připravilo město Milovice na sobotu na náměstí v Milovicích-Mladé akci pod názvem Sbohem, armádo! aneb 20 let od odchodu sovětských vojsk z Milovic. Na programu nechyběl simulovaný odchod a odjezd sovětských vojsk v podobě konvoje dobové vojenské pásové a kolové techniky a uniformovaných členů klubů vojenské historie.

„Během simulovaného odjezdu se dá do pohybu několik desítek vojenských vozidel a tanků, aby symbolicky opustily naše město,“ avizovala místostarostka Marcela Říhová (TOP 09).

Z Milovic po 20 letech znovu odjela sovětská vojskaVideo: Radek Plavecký, Právo

Foto: Radek Plavecký, Právo

Během simulovaného odjezdu se dalo do pohybu několik desítek vojenských vozidel a tanků, aby symbolicky opustily město.

Odjezdu předcházelo slavnostní zahájení, kterého se zúčastnili někteří zástupci vlády a armády, starostové okolních měst a obcí a řada dalších osobností. Nemohl chybět ani Michael Kocáb, který sehrál při odchodu sovětských vojsk z naší země významnou roli. „Odjíždělo odtud přes 73 tisíc vojáků a 39 tisíc jejich rodinných příslušníků, odsun armády se realizoval hlavně po železnici, znamenalo to 825 vlakových souprav, dohromady přes 30 tisíc vozů,“ vypočítával Kocáb.

Záštitu nad akcí Sbohem, armádo! převzal Václav Havel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Foto: Radek Plavecký, Právo

Tanky znovu hrály hlavní roli v Milovicích na Nymbursku. Připomínají odchod sovětské armády před 20 lety.

Zahráli i Plastici

Během odpoledne vystoupila i kapela Plastic People of  the Universe a další hudebníci. Zahájena byla také výstava dobových fotografií Dany Kyndrové a exponátů zapůjčených Vojenským historickým ústavem Praha. Expozice potrvá v Kulturním domě Mladá do 3.července.

Dějiny Milovic jsou úzce spjaty s vojsky. V roce 1904 zde byl zřízen vojenský tábor pro výcvik rakouské armády. Tehdy mu musela ustoupit obec Mladá, jedna ze čtyř dnešních městských částí Milovic. V období I. světové války tu byl vybudován zajatecký tábor, ve kterém se vystřídaly desetitisíce válečných zajatců různých národností. Součástí tábora byl i hřbitov, na kterém je pochováno více než 6 tisíc válečných zajatců, nejvíce Italů, proto se Mezinárodnímu vojenskému hřbitovu říká Italský.
Po odchodu ruské armády začaly Milovice znovu ožívat. V současnosti Milovice mají téměř 10 tisíc obyvatel a od roku 1996, kdy byla započata revitalizace zrušeného vojenského výcvikového prostoru, se počet občanů města zpětinásobil. Do města přicházejí hlavně mladí lidé a zakládají tu rodiny. Milovice jsou tak s průměrným věkem 29 let nejmladším městem v republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám