Hlavní obsah

Přerovem pochodovali pravicoví extremisté

Právo, Jiří Růžička
Přerov
Aktualizováno

Přerovem v sobotu pochodovali pravicoví extremisté svolaní Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Ohlášené shromáždění a pochod přilákaly i místní Romy a policie kvůli případným konfliktům nasadila do ulic stovky příslušníků, těžkooděnce, psovody i hlídky na koních. Nakonec se akce obešla bez vážnějších incidentů a okolo 15:30 hodin byla ukončena.

Přerovem pochodovali pravicoví extremistéVideo: ČTK

 
Článek

"Během celého zásahu nebylo třeba eskortovat žádnou osobu," řekla Právu policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Dodala, že při kontrolách byla nalezena jedna legálně držená pistole, dva vystřelovací a tři menší nože. Rovněž byla zjištěna "jedna osoba vydávající se za novináře a vybavená boxerem".

Akce byla nahlášena od 11. do 18. hodiny, kdy měl nejpozději skončit průvod extremistů, kteří se chystali projít i romskou čtvrtí. Několik stovek Romů bylo ale i v centru města, a to už před polednem. V poledne ve dvorním traktu Husovy ulice uskutečnili koncert na podporu občanského soužití a porozumění. Vyjádřili tak nesouhlas s pochodem pravicových radikálů městem.

Romové měli ale spíše větší zájem o dění na trase průvodu extrémistů. Ke střetům ovšem nakonec nedošlo.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Extremisté při sobotním pochodu Přerovem

Foto: Jiří Růžička, Právo

Extremisté při sobotním pochodu Přerovem

Projevy narušil déšť

Kolem 14:30 skončily projevy představitelů Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), které narušil déšť, a na 150 lidí se vydalo na pochod plánovanou trasou ulicemi Přerova. Doprava ve městě byla kvůli tomu zastavena.

Trasu lemovaly policejní kordony a antikonfliktní tým. Z bočních ulic se ozýval štěkot policejních psů. V ulicích byli také policisté na koních. Extremisté skandovali hesla: Češi pojďte s námi, Cikáni do práce a Odpor, odpor, odpor.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Extremisté při sobotním pochodu Přerovem

K vážnějším potyčkám se schylovalo na Husově náměstí, ale policii se podařilo radikály od několika desítek Romů oddělit. Z obou táborů se ozýval pískot a křik.

Před 15:30 průvod prošel romskou čtvrtí a začal se vracet do výchozího místa. O pár minut později předseda DSSS Tomáš Vandas a zástupci magistrátu oficiálně ukončili shromáždění a pochod a vyzvali k pokojnému rozchodu účastníků.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Předsedu DSSS Tomáše Vandase (vpravo) přišel v Přerově pozdravit Vladimír Hučín.

Policejní manévry

Do Přerova se kvůli akci sjeli policisté z celkem pěti dalších krajů. Dění ze vzduchu střeží dva vrtulníky. Z ulic byly odebrány i odpadkové koše a policie prohledávala okolí kvůli případným výbušninám. Od rána policisté prováděli velké kontroly na přerovském nádraží i na přístupových cestách. Obchody v okolí nádraží byly uzavřeny a měly zabedněné výlohy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policie zajistila asi čtyři desítky radikálů po jejich útoku poblíž Hypernovy.

Před dvěma lety v dubnu se přerovské ulice po příjezdu extremistů proměnily v bitevní pole, do bitky se zapojilo na 700 pravicových radikálů. V oblasti autobusového nádraží vzduchem létaly kusy laviček, dlažební kostky, dýmovnice a rozbušky. V poutech tehdy skončilo 31 lidí, dvěma mladíkům bylo sděleno obvinění z výtržnictví a poškozování cizí věci.

Několik demonstrantů, pravicových extremistů i antifašistů, při zásahu utrpělo zranění, nejvážnější pak jednadvacetiletý muž, kterému dělobuch zřejmě utrhl prst. Ošetřeno ale muselo být i šest policistů a tři strážníci. Akci pod názvem Pochod proti rasismu ohlásil tehdejší předseda Dělnické strany (DS) na Olomoucku Jiří Švehlík. Podle něho se však DS později od akce distancovala a organizovali ji Autonomní nacionalisté s neonacisty z Národního odporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám