Hlavní obsah

Psychiatrička se bojí o život Sandry, která proti své vůli žije v Austrálii

Právo, Stáňa Seďová

V příběhu Sandry, dnes už čtrnáctileté české dívky, kterou proti její vůli a nyní i proti vůli soudů drží její otec v Austrálii, přestože by chtěla žít s matkou v Praze, se objevuje dech vyrážející lhostejnost úředníků českých státních institucí.

Článek

Přestože Sandřina psychiatrička upozorňovala na týrání a nebezpečí sebevraždy, odbor sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) Prahy 2 nereagoval a doporučil ji do péče otce. Ten nyní požádal o zbavení rodičovských práv matky.

Jak už Právo informovalo, otec, se kterým Sandra žije v Sydney, ji nepustil na soudem nařízenou návštěvu do Prahy, zabránil jí ve veškerém kontaktu s Českou republikou s tím, že se dívka do Česka už nikdy nevrátí. Přesto Sandra dál statečně bojuje a prosí o pomoc.

Zlata Baraníková z dětské psychiatrické kliniky v Motole, která o Sandru více než rok a půl pečovala, se dokonce obává o její život.

„Už když jsme o tom mluvily tady, tak vymýšlela, že v letadle rozkouše skleničku a spolyká střepy. Mám skutečně obavu, že by to mohla vzdát a sáhnout si na život. Je to na ni nesmírný tlak a její zoufalé volání o pomoc je z e-mailu i dopisů, které rozesílá, více než patrné. I když by tohle všechno skončilo dobře, ponese si psychotrauma po celý život,“ řekla Právu.

Posudky psychiatrů nechtěli

Vše začalo tím, že Sandra musela jet na návštěvu svého otce do Austrálie, poté co si zvykla u matky, chodila tu do školy, zlepšil se její psychický stav a podařilo se vyléčit i poruchy příjmu potravy, kvůli kterým ve třinácti letech vážila 26 kilo.

Přestože soud svěřil dívku do péče matky, když odjela Sandra do Austrálie k otci na Vánoce, odvolací soud rozhodl opačně. Na začátku roku se tak dívka dozvěděla, že už se nevrátí k matce ani ke svým kamarádům do školy.

Nyní už téměř půl roku píše zoufalé zprávy matce, lékařce, do školy, kamarádkám, ombudsmanovi i sociálním pracovnicím na OSPOD. Právě ti, kteří ji mají chránit a pomáhat, ale neslyší, ba naopak.

„Pokud jde o sociální pracovnici paní Divínovou, která měla Sandru na starosti, musím říct, že s něčím takovým jsem se za dlouholetou kariéru nesetkala. Léčila jsem tady dívku z panické hrůzy, kterou z ní měla. Chodila k nim pozdě večer domů, přetahovala se s holčičkou o psa, že ho musí vrátit, protože jí ho nedovolila, a když jsme se s ní pokusili kontaktovat, tak na mě i mé kolegy byla akorát arogantní,“ řekla Baraníková s tím, že ani OSPOD, ani soud si nevyžádal posudky psychiatrů Sandry.

„Dokonce když jsem sociální pracovnici upozorňovala, že mám podezření na týrání svěřené osoby a nelze vyloučit fyzické napadání ze strany otce a že rozhodně svěření do péče otci nedoporučuji, reagovala jen tím, že si to prověří sama,“ dodala psychiatrička.

Deníku Právo se nepodařilo už nijak zkontaktovat OSPOD Prahy 2. Poté, co se redaktorka představila a požádala o kontakt na paní Irenu Divínovou, okamžitě pracovnice odboru hovor ukončila.

Bojuje za ni i ředitelka ZŠ

Lékařka z dětské psychiatrie není jediná, kdo se snaží Sandře pomoci. Ředitelka základní školy Na Smetance, kterou Sandra navštěvovala, podala už druhý podnět k projednání nové úpravy poměrů v péči, ale soud zatím nereagoval.

„První jsem podala 14. března, ten soud zamítl. Na začátku května mi přišel další zoufalý ručně psaný dopis od Sandry, ke kterému jsem přiložila i posudek a e-maily, které od ní dostáváme, a podala jsem na konci května podnět znovu. A nenecháme toho, dokud soudy nezačnou komunikovat,“ řekla Právu ředitelka Hana Vítová.

Čím více lidí se snaží čtrnáctileté dívce pomoci, tím radikálněji její otec postupuje. „Poté, co Sandra nepřiletěla, jak bylo soudem nařízeno, jsem okamžitě podala žádost o výkon platného soudního rozhodnutí. Tak, aby úřady zasáhly a dostaly sem Sandru. Jenomže nyní jsem se dozvěděla, že můj manžel podal k soudu žádost o úplné zbavení mých rodičovských práv. Včera jsem telefonovala se Sandruškou, která o tom už ví a řekla mi, že na tom táta trvá a nikdo ho prý nemůže donutit, aby ji do Česka poslal. Tohle mě srazilo už úplně na kolena,“ řekla Právu zoufalá matka Nora Chvojková.

Bojí se, že jakmile Sandra ztratí naději, může udělat něco strašného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám