Hlavní obsah

VV chtějí prostudovat policejní spis, až poté rozhodnou o Bártově vydání

Právo, rsk
Praha

Představitelé Věcí veřejných (VV) se nejdříve chtějí seznámit se spisem, než rozhodnou na půdě Sněmovny o vydání či nevydání poslance Víta Bárty. Mezi zákonodárci véček jsou však i ti, kteří se nebrání myšlence Bártu automaticky vydat, aby se očistil před soudem.

Foto: Petr Horník , Právo

Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

Policie požádala Sněmovnu také o vydání bývalého místopředsedy strany Jaroslava Škárky, kterého VV vyloučily.

Šéf véček Radek John řekl, že je spis třeba bedlivě prostudovat, než se bude hlasovat o vydání. Zda VV Bártu vydají, nechtěl spekulovat. „Něco o tom víme, bez znalosti věci nelze hlasovat, je třeba znát fakta,“ řekl Právu.

První místopředsedkyně a šéfka klubu Karolína Peake uvedla, že se nejdříve musí seznámit s žádostí policie, teprve poté klubu předloží své doporučení.

„Záležitost s kolegyní Janou Drastichovou na mandátovém a imunitním výboru zhodnotíme a předneseme stanovisko klubu VV. Doufám, že se ze spisu dozvím, odpověď na naprosto zásadní otázku, tedy proč Bárta platil Kočí a Škárkovi za loajalitu a co si za to kupoval, když loajalita na takových pozicích je naprosto normální,“ prohlásila.

Peake doplnila, že za 20 let nikdo nebyl za korupci zavřený. „Najednou to má být někdo z VV? To ve mně vzbuzuje pochybnosti,“ dodala.

Místopředsedkyně klubu Jana Drastichová podotkla, že minulost ukázala, že některé kauzy mohou být zmanipulované. „Poslanecká imunita není pro srandu králíkům,“ uvedla.

Poslanec Jiří Štětina se podivil, že se u Bártovy kauzy téměř dopředu ví, jak dopadne. „Některé kauzy se šetří tak a druhé jinak. Jestli jsou korunní svědci lidé, kteří se snažili rozbít VV, pak je to smutné,“ řekl Právu.

Novotný a Paggio jsou pro vydání

Poslanec Josef Novotný naopak s Bártovým vydáním „problém nemá“. „Jako senátor jsem vždy souhlasil s vydáním - u Čunka, Nováka, Janáčkové. Imunitu považuji za skutečně přežitou v podobě, jak je u nás,“ uvedl pro Právo.

Místopředseda klubu Viktor Paggio také nejdřív chce vidět policejní spis. „Základní startovací pozice u mě osobně je vydání. Kdyby Vít Bárta požádal o vydání, tak to udělám,“ řekl.

Poslanec Petr Skokan také čeká na zprávu vyšetřovatelů. „Stanovisko mě bude velice zajímat. Podle mých informací skutečně šlo o půjčku a z toho, co zatím vím, se obávám, aby nešlo o snahu vytvořit politický proces,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám