Hlavní obsah

Policie požádala Sněmovnu o vydání Bárty a Škárky ke stíhání

Právo, ada, nig, rak, rsk
Praha
Aktualizováno

Policie podle informací Práva doručila v pátek odpoledne do Sněmovny žádost o vydání poslanců VV Víta Bárty a Jaroslava Škáry k trestnímu stíhání. Bártu podezírá z předání úplatku, Škárku z jeho přijetí. Šéf mandátového a imunitního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) řekl, že je připraven svolat urychleně výbor, nejspíš příští úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) oznámil, že odstoupí z funkce.

Článek

Protikorupční policie podle mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové žádá Sněmovnu o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání. V jednom případě má jít o podezření z trestného činu podplácení a ve druhém o přečin přijímání úplatku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) oznámil, že odstoupí z funkce.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká potvrdila, že policie požádala o vydání jak poslance Víta Bárty, tak bývalého místopředsedy strany Jaroslava Škárky, kterého VV vyloučily.

Podle jakých paragrafů trestního zákoníku chce policie poslance stíhat
Bárta
Paragraf 332 odst. 1 a 2 podplácení
(1)Kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, nebo kdo jinému nebo pro jiného v souvislosti s podnikáním svým nebo jiného poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.
(2) Odnětím svobody na jeden rok až šest let, propadnutím majetku nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 v úmyslu opatřit sobě nebo jinému značný prospěch nebo způsobit jinému značnou škodu anebo jiný zvlášť závažný následek, nebo
b) spáchá-li takový čin vůči úřední osobě.
Škárka
Paragraf 331 odst. 1 přijetí úplatku
(1) Kdo sám nebo prostřednictvím jiného v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu pro sebe nebo pro jiného přijme nebo si dá slíbit úplatek, nebo kdo sám nebo prostřednictvím jiného v souvislosti s podnikáním svým nebo jiného pro sebe nebo pro jiného přijme nebo si dá slíbit úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

Bárta nechtěl žádost o své vydání blíže komentovat. „Jsem nevinen a jsem přesvědčen, že tímto výsledkem skončí celá kauza. Veškeré informace mám dnes pouze z médií. Musím se seznámit s podstatou obvinění, do té doby se k tomu těžko mohu vyjadřovat,“ uvedl pro Právo.

Škárka o svém vydání nevěděl a o tom, zda sám požádá o své vydání, spekulovat nechtěl. „O žádosti se dozvídám od vás. Nebráním se žádnému objektivnímu posouzení kauzy. Uvidím, na jakém podkladu je žádost založena, a podle toho se rozhodnu. Neviděl jsem materiály, tak se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekl Právu.

Podle zvolené právní kvalifikace by tak Bártovi hrozilo rok až šest let vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Škárka by v případě uznání viny mohl od soudu dostat za přijetí úplatku až tři roky nebo zákaz činnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

Němcová: Budu hlasovat pro vydání

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v pátek na mimořádně svolané tiskové konferenci potvrdila, že policie chce stíhat Bártu za podplácení, Škárku pak za přijímání úplatku.

„Teď oznamuji, že budu hlasovat pro vydání obou poslanců,“ uvedla Němcová s tím, že svůj názor by případně mohla změnit poté, co prostuduje detailně policejní žádost čítající devět stran. „Co by mohlo změnit mé stanovisko je, že policie nepostupovala procesně správně nebo nepředložila dostatek důkazů,“ prohlásila šéfka komory.

Němcová přečetla z policejní žádosti zdůvodnění, pro které mají být oba poslanci zbaveni imunity. Bárta proto, že se údajně snažil uplatit tehdejší šéfku poslaneckého klubu VV Kristýnu Kočí půl miliónem korun za to, aby budovala jeho dobré jméno a vedla klub k loajalitě vůči němu. Škárku pak za to, že od Bárty přijal úplatek.

Němcová poznamenala, že termín hlasování Sněmovny o zbavení imunity obou poslanců se bude odvíjet od toho, kdy k žádosti zaujme stanovisko mandátový a imunitní výbor. Sama však předpokládá za téměř nereálné, aby to výbor stihnul do konce měsíce.

Jeho předseda Jeroným Tejc ale sdělil, že by se výbor měl žádostí zabývat už příští úterý 23. června.

Pokud by se ale tato „rychlá podoba“ přece jen stihla, pak podle Němcové záleží na navrhovatelích červencové mimořádné schůze Sněmovny, zda to vezmou v potaz a hlasování o vydání poslanců zařadí na její program. O svolání červencové mimořádné schůze podle všeho požádá vláda, která při ní chce projednat další reformní zákony a také zákon o ČT.

„Další termín je pak 29. srpna,“ uvedla Němcová v narážce na další chystanou mimořádnou schůzi komory.

Anketa

Měla by Sněmovna vydat policii poslance Bártu a Škárku?
Ano
94,1 %
Ne
5,9 %
Celkem hlasovalo 11837 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bárta řekl, že lituje vstupu do politiky

Zakladatel a klíčový stratég Věcí veřejných Vít Bárta zalitoval, že kdy vstoupil do politiky. V České televizi si postěžoval, že kdyby před rokem věděl, co...

Výběr článků

Načítám