Hlavní obsah

Nečas drží Šmerdu na dopravě, Věci veřejné zuří

Právo, Jan Rovenský
Praha

Další vládní roztržka na obzoru? Do vypršení posledního ultimáta 30. června Věcí veřejných zbývá už jen pár dní a koalice musí vyřešit ještě několik sporných bodů. Ty se týkají i výměny ministra dopravy Radka Šmerdy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Radek Šmerda

Článek

Premiér a šéf ODS Petr Nečas se na koaličním jednání ve středu v noci postavil proti snaze VV Šmerdu sesadit a nahradit ho jeho náměstkem Lukášem Hamplem. Trochu to připomíná jeho úspěšnou snahu blokovat VV, když zmařil pokus předsedy véček a tehdejšího vicepremiéra pro boj s korupcí Radka Johna vzít si do týmu svého exnáměstka z vnitra Michala Moroze.

Šmerda sám rezignovat nehodlá. Podle něj by se tím nic nevyřešilo. „Pokud nebude jasné, kdo bude mým zástupcem a co se stane, to nemá smysl. Podle mého by to bylo plané gesto, zvláště po středě, kdy se mě zastal pan premiér a řekl, že tu práci dělám dobře. V tuto chvíli by nebylo optimální rezignovat, ale přizpůsobím se dohodě,“ řekl včera Právu.

Šmerda se navíc na dopravě viditelně distancuje od svého bývalého šéfa Víta Bárty, jemuž dělal náměstka. Sám „superguru“ Bárta, který už ztrácí pozice i ve své vlastní straně, už nemůže počítat s návratem do čela ministerstva s ohledem na to, že nad ním stále visí hrozba obvinění, pokud policie požádá Sněmovnu o jeho vydání kvůli podezření z uplácení bývalých členů VV Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg včera řekl Právu, že Nečase mohlo rozladit, že VV chtějí po dvou měsících měnit ministra. „Je pravda, že vláda nemá být holubník. V tom premiéra chápu a myslím, že by měly mít VV lepší odůvodnění, než jaké přinesly,“ uvedl.

Podle Karolíny Peake však v dubnu byla učiněna dohoda o dočasném působení Šmerdy. „Byl tam nominován z titulu prvního náměstka Víta Bárty, chtěli jsme zachovat kontinuitu během Bártova vyšetřování. To ale trvá. Jako strana jsme ve vládě oslabeni, projevuje se to při vyjednávání ve vládě a chceme mít svého stranického ministra,“ řekla Právu.

Jarolím: Přes to nejede vlak

Informace Práva o Nečasově snaze zabránit výměně Šmerdy potvrdila i místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. Podle ní jsou však i personálie součástí shody.

„Jsem z toho trošičku smutná, protože VV chtějí mít stranického ministra, což Šmerda není. Pokud v koaliční smlouvě máme nárok na čtyři stranické ministry, tak bych to viděla jako nedodržení smlouvy,“ řekla.

Mnohem ostřejší byl místopředseda VV Tomáš Jarolím, jenž podle svých slov inicioval Šmerdovu výměnu, protože podle něj dostatečně nebojuje proti korupci.

„Je to resort, kde se krade daleko nejvíc. Nevidím snahu premiéra bojovat s korupcí, spíše vidím snahu, aby se proti ní nebojovalo. Doprava je naše ministerstvo a chceme na ní prosazovat své priority přes svého člověka. Pro nás přes toto nejede vlak. Také jsem byl pro to, že partnerům necháme resorty v jejich rukách,“ uvedl.

Místopředseda poslanců VV Viktor Paggio podotkl, že Nečasovo vyjádření jde proti logice písemného dodatku. „V něm se partneři dohodli, že jednotlivá ministerstva budou přiřazena politickým stranám,“ řekl Právu. V dohodu však věří.

Také místopředsedkyně klubu VV Jana Drastichová Nečase nechápe. „Premiér a TOP 09 se neustále ohání tím, že platí koaliční smlouva. Dosazením našeho kandidáta by se to tedy také potvrdilo, jelikož ve smlouvě je, že doprava patří nám,“ prohlásila.

Podle místopředsedkyně VV a Sněmovny Kateřiny Klasnové by Nečas měl respektovat právo strany na výběr kandidáta na resorty, které jí podle koaliční smlouvy patří. „Ministr Šmerda byl od počátku z naší strany nominován pouze dočasně, premiér si toho byl plně vědom a akceptoval to. Ostatně to byla součást prozatímní dohody z K12 z dubna,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám