Hlavní obsah

NKÚ by si mohl posvítit na státní firmy, ODS se to nelíbí

Právo, Oldřich Danda

Nebývalou moc by mohl získat Nejvyšší kontrolní úřad, pokud by prošel návrh poslanců TOP 09. Ti chtějí, aby NKÚ mohl kontrolovat hospodaření i polostátních, krajských a obecních firem.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze-Holešovicích

Článek

„Chceme rozšířit pravomoc NKÚ na státní firmy, jako jsou ČEZ nebo Čepro, a také na společnosti, které mají ve vlastnictví obce a kraje, pokud v nich mají nadpoloviční podíl,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. Polostátní a městské firmy každoročně operují s 600 miliardami korun.

S posílením NKÚ počítá i koaliční smlouva, kam to prosadily Věci veřejné, ale do vládního prohlášení se změna nedostala. „My jsme na to upozornili, takže to podporujeme,“ uvedl šéf VV Radek John.

Pro návrh ale nezvednou ruku někteří poslanci ODS. Proti je např. místopředseda ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS). „Představa, že zlepším fungování ve státě, když všechno nacpu pod kontrolu NKÚ, je mylná,“ řekl Právu.

Podle něj NKÚ bude mít dost práce s kontrolou zdravotních pojišťoven či České televize. „Nepřehánějme to. Kontrola nakládání s veřejnými prostředky není kontrola podnikání,“ dodal Benda.

Drobil: Pozor na jiné zákony

Místopředseda ODS Pavel Drobil pochybuje, že návrh nebude kolidovat s jinými zákony. „ČEZ je akciová společnost, jejím nejdůležitějším kontrolním orgánem je dozorčí rada a valná hromada. Musel bych vidět, jak je návrh provázán s obchodním zákoníkem, a pokud by tam byl střet, tak bych s tím mohl mít problém,“ řekl Právu. Podle něj by se kvůli novele mohly polostátní firmy dostat do nevýhodné pozice vůči konkurenci.

Změnu by ale podpořila Jana Černochová z ODS: „Pokud má být podrobná kontrola veřejných financí, nemůže se týkat jen územních samosprávných celků, ale i jiných subjektů, které hospodaří s rozpočtem státu,“ uvedla Černochová.

Soc. demokraté jsou pro rozšíření pravomocí NKÚ. „S čím mám ale problém, je to, že kontroly úřadu jsou bezzubé a problém je také s autoritou NKÚ. Protože všichni víme, že jeho pověst je v troskách kvůli chování a jednání jeho prezidenta,“ řekl Právu David Rath.

Polčák počítá s tím, že svůj návrh předloží během druhého čtení zákona o NKÚ, podle kterého úřad získá právo kontrolovat nejen hospodaření krajů a obcí, ale i zdravotních pojišťoven, České televize a Českého rozhlasu nebo veřejných vysokých škol a výzkumných institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám