Hlavní obsah

Středeční K9 bez výsledku, o změnách ve vládě se bude jednat v neděli

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nástupcem ministra dopravy Radka Šmerdy by se mohl stát jeho náměstek Lukáš Hampl. Právo se to dozvědělo od důvěryhodného zdroje z VV. Podle něj se ve straně také spekuluje o tom, že by poslanec Petr Skokan mohl nahradit stávajícího ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Středeční jednání K9 skončilo bez výsledku, pokračovat se bude v neděli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Petr Skokan

Článek

"Končíme, shoda není. Kapitoly, včetně personálních, které se dnes otevřely, budou na řadě v neděli večer," řekl ve středu večer vyjednavač za VV Vít Bárta.

Předseda VV Radek John uvedl, že se VV s ODS neshodly na třech bodech, na hazardu, některých daňových postojích a personálních otázkách. Vyjednávači se shodli naopak na padesáti bodech, jako na zrušení anonymních akcií. "Na většině programových bodů jsme se dohodli. Dokud se nedohodneme na programu, nebudu personálie komentovat," uvedl John.

VV dále navrhovaly majetková přiznání pro osoby nad 20 miliónů. "Je jasné, že ani ODS, ani TOP 09 stále nejsou ochotni se domluvit, nicméně to všichni čekali," dodal.

Hampl místo Šmerdy?

Informace o možných personálních změnách se objevily v průběhu středečního jednání K9, na němž by se definitivně měl vyjednat dodatek ke koaliční smlouvě, programové body a konečně vyřešit personální obsazení vlády. Jednání se podle informací Práva i po několika hodinách točí kolem programových záležitostí.

ODS, TOP 09 a VV se shodly na tom, že ministerstva budou náležet stranám, aniž by resortům v koaliční smlouvě byla přiřazena konkrétní jména, jako tomu je dosud.

Podle informací Práva náměstek Hampl, který na ministerstvo nastoupil 9. dubna, se nedávno stal členem VV. Pokud by se stal ministrem, opět by se opakoval scénář z minulosti, kdy náměstek nahradil svého šéfa - Šmerda dělal exšéfovi dopravy Vítu Bártovi také náměstka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV)

Skokan spekulace o tom, že by mohl nastoupit místo ministra pro místní rozvoj Jankovského, odmítl komentovat.

Předpokládá se rovněž , že v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) by se vicepremiérkou a šéfkou Legislativní rady vlády měla stát 1. místopředsedkyně VV Karolína Peake. Předseda VV Radek John nechtěl o jménu nového ministra spekulovat, měl by to však být straník, který není členem předsednictva strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyjednavač VV Vít Bárta míří na jednání K9

„VV se chtějí bavit o hazardu a o tom, aby účinnost opatření začala platit dříve než v příštím volebním období. Chceme jasné garance pro zdanění hazardu od 1. ledna příštího roku,“ řekl Právu před zahájením jednání K9 Bárta.

Podle něj se véčka chtějí bavit i o daňové reformě. „Nesouhlasíme s tím, aby se skupinám s vyššími příjmy snižovaly daně, jak to zamýšlí TOP 09. Tím by došlo k výpadku 25 miliard korun. Případný výpadek příjmů státu by musel být nějak kompenzován,“ dodal Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám