Hlavní obsah

Sobotka vyzval Fejka, aby vrátil zlatý padák

– Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval bývalého ombudsmana českých drah Petra Fejka, aby vrátil plat za devět měsíců, který po odchodu z funkce dostane. Jde o více než dva milióny korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Fejk pozici opustil poté, co vyšlo najevo, že bral plat ve výši zhruba 250 000 korun měsíčně.

Sobotka pokládá odstupné za "výsměch miliónům českých občanů, kterým vláda snižuje platy a zdražuje život". "Žádám Petra Fejka, aby se zlatého padáku vzdal. Žádám premiéra (Petra) Nečase, který tvrdí, že stát nemá peníze na nemocné a invalidy, aby vyplácení padáků ze státní firmy zabránil," uvedl Sobotka.

"Nebudu vůbec komentovat, co říká pan Sobotka," reagoval na jeho slova Fejk.  "S penězi mohu naložit podle vlastního uvážení a není mojí povinností to jakkoliv zveřejňovat," dodal Fejk s tím, že pokud by se rozhodl použít peníze například na charitu, nezveřejňoval by tento krok prostřednictvím médií.

Konkurenční doložka

Fejk v ČD podepsal konkurenční doložku, v níž se zavázal, že nebude devět měsíců pracovat pro konkurenční společnost - za to bude po tuto dobu pobírat plný plat.

Ministr dopravy Radek Šmerda v úterý řekl, že Fejk odváděl intenzivní práci a jeho plat odpovídal konkurenčním nabídkám, které Fejk dostával při nástupu na pozici ombudsmana ČD.

Na místě by podle něj byla také omluva bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) za způsob, jakým bylo "protekční a přeplacené" místo pro Fejka vytvořeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám