Hlavní obsah

U Pardubic řádilo tornádo, poškodilo střechy domů

Právo, René Chvalina, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

V úterý odpoledne se městskou částí Pardubic Staré Čívice přehnalo tornádo. Poničilo zejména střechy rodinných domů. Strhlo také střechy dvou průmyslových hal. Podle ředitele záchranné služby Pavla Svobody se zaměstnancům firmy ani lidem v okolí nic nestalo.

Článek

Ještě před pustošením tornáda stačilo více než dvě stě zaměstnanců společnosti JTEKT utéci do bezpečí. Živel chvíli na to strhl střechu haly. Podle informací Práva nikdo v poničených budovách nezůstal. Na místo povolali záchranáři vrtulník i sanitky, dorazily i desítky hasičů z celého okresu. Záchranáři i hasiči byli po šesté hodině odvoláni.

Větrná smršť kromě zničení dvou továrních hal v průmyslové zóně napáchala materiální škody i na soukromých objektech. Odnesla několik střech rodinných domků a ničila dokonce i zděné ploty.

„Na místě vše dokumentujeme a vyhodnocujeme svědecké výpovědi. Kromě materiálních škod na budovách byly zaznamenány i škody na automobilech a rodinných domcích,“ uvedla Právu policejní mluvčí Markéta Janovská.

Mimořádná událost donutila představitele města dokonce přerušit jednání zastupitelstva na pardubické radnici.

Největší škody předběžně hlásí tovární hala společnosti JTEKT. Vichr se podle slov jednoho ze svědků události doslova prohnal objektem. Tornádo vtrhlo i do dveří do haly, které se zaměstnanci na poslední chvíli pokoušeli zavřít.

Tornádo udeřilo ve Starých Čívicích na ploše velikosti přibližně fotbalového hřiště. „Najednou rána jako z děla, všechno začalo lítat nahoru k nebi. Kameny létaly jako papír. Ten vír skákal po domech a zahradách. Někoho to trefilo, někoho ne,“ popisoval strašné chvilky Ladislav Jozíf, kterému tornádo rozebralo střechu.

Řádění živlů vyhnalo lidi i z místní hospody. „Nestačil jsem si objednat pivo. Všechno se začalo třást, trvalo to možná minutu. Rachot a pak najednou strašné ticho. Vyběhli jsme ven a měli jsme tašek po kolena,“ kroutil nechápavě hlavou jeden z hostů restaurace.

Po hodině už někteří místní brali tragédii s nadhledem. „Chtěli jsme postavit nový plot. Pořád jsme se chystali, odkládali to a teď máme ušetřenou práci s bouráním,“ s povzdechnutím poznamenala starší žena. Jejich domek, sotva čtyři metry za plotem, zůstal zcela ušetřen.

Zaměstnanci továrny JTEKT se na místo vraceli a fotografovali si podnik, který vypadá, jako by ho zasáhla letecká puma. „To pošlu bráchovi, aby viděl, jak jsem se podruhé narodil. Stavěli to Japonci a nikdo by nevěřil, že to vítr dokáže tak rozdrtit,“ kroutil hlavou Petr Starek. Tornádo odhodil ze střechy i železobetonové konstrukce postavené z kusů vážících mnoho tun.

Nad nevypočitatelnou silou přírody lidé kroutili hlavami. Tornádo přetrhlo vzrostlou borovici a odneslo ji o zahradu dál. Pokácelo stoletý dub a jen o několik metrů dál zůstala nedotčena psí bouda.

Na místo přijela i primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice). „Okamžitě jsme přerušili jednání zastupitelstva a jeli sem. Je to něco neuvěřitelného,“ řekla. Nabídky na pomoc města zatím nikdo nevyužil. „Zjišťujeme stav věcí, pak teprve můžeme něco nabídnout a jednat,“ řekl Právu tajemník pardubického magistrátu Michal Zít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám