Hlavní obsah

Den v nemocnici se prodraží na 100 korun, schválila Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Sněmovna hlasy koaličních poslanců schválila v úterý úvodní část zdravotnické reformy z dílny ministra Leoše Hegera (TOP 09). Novela počítá se zvýšením poplatků za pobyt v nemocnici či definicí standardu a nadstandardu péče. Opozice s návrhem nesouhlasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

První část zdravotnické reformy počítá s tím, že dojde ke zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici ze 60 na 100 korun denně. Levnější léky do 50 korun by si měli pacienti hradit sami.

Nově by se rovněž mělo platit 30 korun za celý recept, nikoliv za každou položku. Zdravotní pojišťovny by na základě návrhu měly vrátit třetinu zůstatků na svých účtech zpět do systému zdravotního pojištění.

Rozdělení péče na standard a nadstandard je podle kritiků v rozporu s Ústavou. Opozice je připravena obrátit se v případě přijetí normy na Ústavní soud. Návrh nejprve poputuje do Senátu, kde má většinu opozice.

Pro normu hlasovalo 105 poslanců, proti 73.

Dojde i na cenzuru internetu

Důchodová reforma, kterou by se měli poslanci rovněž zabývat, počítá se zvyšováním věku odchodu do důchodu pro ženy narozené po roce 1955 a muže narozené po roce 1965. Mění rovněž výpočet penzí, což si vyžádal Ústavní soud.

Novela loterijního zákona, která má omezit hazard, v sobě obsahuje i paragraf, který ukládá poskytovatelům internetu zamezit tomu, aby se uživatelé mohli dostat na zahraniční stránky s hazardem, které nebudou mít v ČR povolení.  Providerům navíc hrozí pokuta až 10 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám