Hlavní obsah

Hašek popřál na Hradě Klausovi k jubileu, Sobotkovi navzdory

Právo, Jiří Ovčáček

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) v úterý dopoledne popřál na Pražském hradě prezidentu Václavu Klausovi k 70. narozeninám, které oslavil v neděli. Šéf hejtmanů věnoval hlavě státu kolekci jihomoravských vín a plastiku Blíženci od řezbáře Jiřího Netíka.

Článek

Hašek po setkání na Hradě na dotaz Práva uvedl, že Klausovi popřál zdraví, spokojenost a spoustu dalších úspěšných let. Kolekci jihomoravských vín věnoval prezidentovi jako osobní dar. Za hejtmany pak hlavě státu k jubileu předal plastiku hvězdné oblohy s názvem Blíženci od brněnského řezbáře Netíka. V květnu od tohoto autora věnoval Hašek ve Vatikánu papeži Benediktu XVI. plastiku Zvěstování Panny Marie.

Gratulace hlavě státu je přitom v ČSSD citlivým tématem. Stranický lídr Bohuslav Sobotka doporučil svým kolegům, aby se nezúčastnili nakonec kvůli stávce zrušené čtvrteční oslavy Klausových narozenin. „Nepokládám za vhodné, abychom se zúčastnili recepce na Pražském hradě,“ řekl minulé úterý Sobotka Právu. Předsedovi soc. dem. vadila mj. tvrdá prezidentova vyjádření vůči odborářům.

Poslankyně soc. dem. Hana Orgoníková pak minulé úterý požadovala, aby Klausovi nešli gratulovat právě hejtmani. „V okamžiku, kdy má narozeniny, si myslím, že zrovna v den, kdy je stávka, by neměl hodovat a myslím si, že naši hejtmani by mu měli poslat gratulační lístek,“ uvedla Orgoníková.

Hašek udělování rad, na jaké společenské akce mají hejtmani z řad ČSSD chodit, ale odmítl. „Hejtmani jsou dospělí lidé, mají vlastní rozum i politický cit a považuji za nedůstojné jim udílet rady, jakých společenských akcí se mají, či nemají účastnit,“ sdělil minulé úterý Hašek Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám