Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu odpoledne dorazí na území Čech silnější bouřky, které se do večera rozšíří i na Moravu a do Slezska. Meteorologové varují, že je mohou provázet přívalové deště, kroupy a bouřlivý vítr. Český hydrometeorologický ústav vydal kvůli tomu výstražnou informaci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

S lijáky může podle ČHMÚ místy napršet až 30 milimetrů, vítr pak v nárazech bude dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Pro Čechy platí výstraha od středečních 14:00 do půlnoci, v moravských krajích potrvá nebezpečí do čtvrtečních 3:00.

"Při přechodu studené fronty přes naše území se budou ojediněle vyskytovat silné bouřky doprovázené výskytem krup, přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů a silnými nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině," upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Bouřky by měly ustat v průběhu noci. Ze středy na čtvrtek se také prudce ochladí, zatímco ve středu vyšplhá rtuť teploměru až k 28 stupňům Celsia, o den později už to bude nejvýše 21 stupňů. Déšť očekávají meteorologové i v příštích dnech, podle dlouhodobé předpovědi by mělo dokonce pršet až do 10. července.

Začíná astronomické léto

Slunce v úterý v 19:16 středoevropského letního času vstupuje do znamení Raka. Začíná astronomické léto. Na každoroční pomyslné dráze Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu a začne se vracet zpět k rovníku. Bude proto nejdelší den a nejkratší noc v roce.

Astronomické léto je období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti, což je na severní polokouli období od 21. června do 23. září. Na jižní polokouli je naopak v tuto dobu astronomická zima. Klimatologické léto trvá od 1. června do 31. srpna. Vegetační léto je roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia. Závisí na nadmořské výšce.

Doporučení ČHMÚ ke zmírnění následků jevů:
Přívalový déšť může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů apod.
Pro omezení škod nárazovým větrem zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty (zahradní nábytek, slunečníky apod.).

Reklama

Výběr článků

Načítám