Hlavní obsah

Jednání tripartity nepřineslo zatím žádný výsledek

Praha
Aktualizováno

Pondělní jednání tripartity opět zkrachovalo. Vláda se nedohodla s odbory a zaměstnavateli na podobě zdravotnické reformy. Informovala o tom ČT.

Foto: Vít Šimánek, Právo

Odboráři na jednání vlády: místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Václav Pícl, předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula a předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Vláda se sešla poprvé od stávky dopravních odborů se zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů, aby si vyslechla jejich námitky vůči reformě zdravotnictví. Premiér Petr Nečas (ODS) odborům ještě před čtvrteční stávkou přislíbil, že pozdrží finální hlasování o reformě ve Sněmovně.

Jenže návrh je již ve třetím čtení a nelze do něj zasahovat. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) před jednáním nastínil plán, že by Sněmovna návrh schválila a poslala ji Senátu, který ji pak vrátí, načež by bylo možné zapracovat do návrhu změny.

Odborům se zejména nelíbí zavedení dvojího standardu zdravotní péče, podle něhož by základní péče byla placena z pojištění a za lepší péči by si pacienti připláceli. Odbory ale mají obavu, že necitlivé rozdělení standardu a nadstandardu by mohlo způsobit, že sociálně slabší nedosáhnou na základní ošetření. Právě tento bod se stal kamenem úrazu i pondělního jednání.

K reformě daní se vrátí později 

Výsledek nepřineslo ani jednání o návrhu daňové reformy. Sociální partneři předali vládě svá stanoviska, po připomínkovém řízení bude tripartita o změnách v daních jednat znovu.

Návrh daňové reformy z dílny ministerstva financí vytváří podmínky pro vznik Jednoho inkasního místa, ruší superhrubou mzdu a zhruba čtvrtinu daňových výjimek.

Zástupci zaměstnavatelů chtějí ale například zachovat daňové zvýhodnění pro stravenky nebo režijní jízdenky. Odbory zase tvrdí, že změny v daních prohloubí schodek veřejných financí.

Shoda jen strategii konkurenceschopnosti

Odbory i zaměstnavatelé ale souhlasí s novou strategií konkurenceschopnosti na roky 2012 až 2020, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadla o pět pozic na 36. místo. Ministr financí Martin Kocourek by ji ale chtěl posunout do elitní dvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám