Hlavní obsah

Klaus: Odposlouchávací a nahrávací společnosti jsem se dožít nechtěl

Právo, Novinky, ČTK, rsk, jim
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus byl zjevně rozčarován z informací, že policista sledoval výpisy hovorů jeho nejbližších spolupracovníků. Podle něj jsou tyto skandální skutečnosti důkazem, že česká společnost je nezdravá a nešťastná. Ničeho podobného se dožít nechtěl, řekl Právu Klaus, který v neděli oslavil 70. narozeniny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Je to skandální, je to neuvěřitelné. Čekal jsem, že se všeho dožiji, jen ne odposlouchávací a nahrávací společnosti. Doufal jsem, že budeme mít společnost svobodnou a v mnoha ohledech zdravou. Toto je důkaz nezdravé, nešťastné společnosti a vůči těmto lidem musí být tvrdě zasaženo a také bych si přál, aby nad nimi byla větší kontrola,“ řekl v pondělí novinářům Klaus s tím, že je vidět, že taková kontrola není.

Kauza se točí kolem varnsdorfského policisty Mariana Hudce, který sháněl výpisy hovorů vlivných osobností včetně hradního kancléře Jiřího Weigla a prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Inspekce ministerstva vnitra kromě toho odhalila, že měl k dispozici hovory také například předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, bezpečnostního ředitele ČEZ Daniela Rouse či lobbistky ČSSD Jany Mrencové. Na seznamu sledovaných osob je celkem 30 lidí.

Pro koho pracoval? ptá se inspekce

Policista podle všeho pracoval na čísi objednávku. Deník Mladá Fronta Dnes (MfD) uvedl, že výpisy s citlivými údaji o tom, s kým a jak často si vysoce postavení lidé volali, se mohly dostat do rukou soukromé osoby nebo firmy. Kdo si u Hudce sledování zadal, se vyšetřuje. Inspekce údajně prověřuje i verzi, že v případu může hrát jistou roli detektivní agentura ABL, která patřila bývalému ministru dopravy a neformálnímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi.

Hudcovi schvaloval obstarávání výpisů hovorů vždy jeden soudce pod záminkou, že se jedná o případ obchodování s lidmi. Brání se tvrzením, že nevěděl, komu čísla předkládána soudci, patří. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a ministra vnitra Jana Kubiceho selhal kontrolní mechanismus a bude třeba jej zdokonalit.

Mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková v ČT ale uvedla, že na případ se došlo právě díky kontrolním mechanismům. Hudce prý odhalili jeho nadřízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám