Hlavní obsah

Vedení liberecké nemocnice se brání nařčení bývalé ekonomické ředitelky

– Liberec • Aktualizováno
Právo, Barbora Silná

Překvapivě nikoli dozorčí rada Krajské nemocnice Liberec (KNL), které minulý týden v úterý večer rozeslala bývalá ekonomická ředitelka a členka představenstva Danka Kaššovicová dopis, ale jmenovaní členové vedení liberecké nemocnice reagovali na její výtky. V pátek pozdě odpoledne rozeslalo novinářům vedení KNL dopis, v němž reaguje na tvrzení Kaššovicové.

Článek

Kaššovicová byla počátkem června nečekaně odvolána. Přímým impulsem pro odvolání bylo neplnění příkazů představenstva. Ve svém dopisu Kaššovicová poukázala na některé praktiky na hranici zákona jako je nestandardní uzavírání smluv či nehospodárné nakládání s finančními prostředky.

„Není pravdou, že ředitel MUDr. Konrád a technická ředitelka Ing. Špičková přišli do  KNL se zadáním nepracovat co nejhospodárněji, nebo že to z jejich práce vyplývá, že KNL postupuje při své činnosti v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uvedlo vedení nemocnice v reakci.

V dopise také členové vedení uvádí, že výběr dodavatele Česká sanita proběhl v souladu se zákonem a smlouva byla uzavřena na jeden rok. Neuvádí ale, že se tak stalo teprve poté, co se o případ začalo zajímat Právo.

Vedení také tvrdí, že rozhodnutí o převedení zisku společnosti NELI servis, s.r.o. mělo racionální důvody. „Nerozdělený zisk představuje prostředky, které budou účelně využity výlučně v rámci KNL. Ing. Mišičko byl přijat na pozici ekonoma společnosti NELI servis, s.r.o. s úkolem nastavit systémová opatření, která povedou k zefektivnění služeb a provozním úsporám, a jeho činnost bude koncem roku vyhodnocena,“ upřesnilo vedení nemocnice s tím, že jeho první návrhy přinesou úspory ve výši 500 tisíc korun a náklady na odměny vedení této společnosti oproti loňsku klesnou.

Management KNL také popřel, že by nemocnice byla ve ztrátě 12,5 miliónu korun. „Hospodaření KNL v zásadě odpovídá průběžným výsledkům v loňském roce,“ tvrdí v dopise vedení nemocnice.

Spory s krajem

Situace v liberecké nemocnici se dramaticky vyhrotila loni na konci roku, kdy začala jednání s majoritním vlastníkem Libereckým krajem o smlouvách na dodávky energií - elektřiny a plynu od centrálního dodavatele.

Bývalé vedení tvrdilo, že je pro nemocnici smlouva nevýhodná, zástupci kraje hlásali opak. V únoru pak bývalé vedení nemocnice v čele s Luďkem Nečesaným rezignovalo a odešlo ze svých funkcí po dohodě s vedením kraje. Nový management nemocnice se ale od samého počátku nemohl shodnout. Vše vyvrcholilo v květnu a první červnový den byla Kaššovicová odvolána z funkce.

„Situace v nemocnici mě netěší, byly tam osobní spory ve vedení nemocnice, jednalo se zejména o personální neshody,“ řekl Právu radní pro zdravotnictví Libereckého kraje Pavel Novák (ČSSD) po odvolání Kaššovicové.

Mezi zaměstnanci nemocnice v současné době panuje velká nejistota. Jednotliví primáři stav nechtějí oficiálně komentovat. Všichni ale hovoří o tom, že s nimi současné vedení prakticky nekomunikuje, nejasná je finanční situace i rozpočty jednotlivých oddělení.

Členové dozorčí rady nemocnice se k dopisu Kaššovicové vyjadřují obezřetně. „Budeme o něm ještě jednat. Jmenovaní členové představenstva se k němu nevyjádřili, protože neznali jeho obsah,“ řekl Právu europoslanec a člen dozorčí rady Robert Dušek (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám