Hlavní obsah

Na Wikileaks je depeše velvyslance USA o českých zbrojních obchodech

Na serveru Wikileaks se objevila diplomatická depeše z roku 2005, podle níž čeští obchodníci se zbraněmi spolupracují se zeměmi, na které se vztahuje zbrojní embargo, a zatajují to před americkými partnery, uvedla v neděli Česká televize. Autorem depeše je tehdejší americký velvyslanec v Praze William Cabaniss.

Článek

V dokumentu podle ČT upozorňoval na rozprodeje armádních přebytků do Iráku nebo Afghánistánu. Kritizoval také to, že se zbraně prodávaly za velmi nízké ceny.

"České firmy si nasmlouvají více, než si mohou opatřit, a problém se snaží řešit spoluprací s partnery ze zemí, na které se vztahují embarga," uvedl.

Cabaniss se v depeši zmiňuje i o vysokém počtu držitelů licencí k obchodu s vojenským materiálem. V roce 2005 jich bylo 160, o šest let později přibylo 15 dalších. Licence vydává ministerstvo průmyslu a obchodu, které tvrdí, že pečlivě prověřuje detaily každého obchodu.

Možnost vývozu posuzuje Vojenské zpravodajství. K naprosté většině žádostí se vyjádřilo pozitivně, v některých případech souhlasilo s výhradami. Počet odmítnutých žádostí o povolení na vývoz vojenského materiálu se podle ČT dlouhodobě pohybuje kolem dvou procent.

Někdejší diplomat Cabaniss nedávno zasáhl do české politiky, když jako zástupce automobilky Tatra přišel s tvrzením, že v roce 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám