Hlavní obsah

Trestaných žen v Česku přibývá, věznice už nestačí

Právo, Josef Koukal

Snaha dosáhnout rovnosti příležitostí pro ženy má na poli zločinu paradoxní dopad. S nadsázkou řečeno se zde ženy dokázaly skutečně emancipovat. Počet žen odsouzených za různé trestné činy totiž už devátým rokem nepřetržitě strmě roste a při rozšiřování kapacity českých věznic bude zřejmě nutné tento trend zohlednit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na konci první červnové dekády obývalo tuzemské věznice 1296 odsouzených žen, což je dvaapůlkrát víc než v roce 2002, kdy si jich trest odpykávalo 508.

Od té doby se přitom počet vězeňkyň zvyšuje každoročně. „Máme obrovský nárůst počtu prvotrestaných žen,“ řekl Právu náměstek ministra spravedlnosti pro oblast vězeňství Daniel Volák.

„Bude nutné reagovat i po stránce úpravy vězeňských kapacit, protože ženské věznice mají proti mužským některá specifika,“ upozornil Volák.

Věznice jsou přeplněné

Ženy jsou v Česku umisťovány do dvou věznic, přičemž obě jsou již dnes přeplněné. „Věznice Světlá nad Sázavou, kde trest vykonávají pouze ženy, je obsazena téměř na 117 procent,“ uvedla mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

„Věznice v Opavě, kde je jeden z objektů vyčleněn speciálně pro výkon trestu žen, je naplněna na 113,5 procenta,“ podotkla mluvčí.

V Opavě si odpykávají trest i obě vězeňkyně odsouzené na doživotí. Dana Stodolová a Jaroslava Fabiánová jsou několikanásobné vražedkyně. Fabiánová, která byla v šestnácti letech znásilněna, byla odsouzena na doživotí v roce 2005 za vraždu dvou mužů, které ubodala a okradla. Už dříve však byla uvězněna kvůli tomu, že jako nezletilá zasadila kladivem a šídlem 80letému muži 20 ran. Později jako prostitutka uspala medikamenty jednoho svého klienta, aby ho okradla. Muž se však již neprobral.

Stodolová zase spolu s manželem v letech 2001 až 2002 zavraždila celkem osm lidí, většinou osamělých důchodců, kterým se dvojice vetřela do domu a oloupila je. Odsouzena byla v roce 2004.

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové souvisí nárůst ženské kriminality obecně se stíráním rozdílů mužské a ženské role ve společnosti.

Ženy páchají i domácí násilí

„Stále více studií, které se zabývají výzkumem agrese nezletilých, dokazuje, že čím je zkoumaný soubor osob mladší, tím více je v něm zastoupena ženská část. To, co z jedné strany potvrzuje počet odsuzujících rozsudků, dokládá z druhého konce výzkum nejmladších delikventů,“ vysvětlila Čírtková.

„Dalo by se možná hovořit o duchu doby. Ten se dnes nese ve znamení stírání hranic, ať už jde o hranice mezi mužskou a ženskou rolí, nebo mezi reálným a virtuálním světem. Pokud někdo vede internetovou komunikaci na hraně únosného chování a přenese si ji do reálu, může být výsledkem i silná agrese,“ míní psycholožka.

Jako příklad uvádí domácí násilí, které bylo zvlášť upraveno až v novém trestním zákoně. „Všichni očekávali, že tato skutková podstata půjde prakticky kompletně na vrub mužů. Dnes se ukazuje, že i na nejtěžších a nejbrutálnějších formách domácího násilí se ze tří procent podílejí ženy,“ dodala Čírtková.

Častější než násilí jsou podvody

Doménou ženské kriminality se však násilí nestává. Ženy se dorovnávají mužům spíš v majetkových deliktech.

„Od března jsem na stáži na Vrchním soudu v Praze a ze šesti odvolacích řízení, která jsme v senátu měli, byly v polovině případů obžalovány ženy. Šlo o pojistné a úvěrové podvody,“ sdělila právu dlouholetá soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Kurešová.

„Říkali jsme si, propánakrále, takových ženských!“ dodala s tím, že i na ústeckém soudu nárůst počtu žalovaných žen dlouhodobě pozorují.

V roce 2001 přišlo na soud 177 obžalob, z toho 169 proti mužům a 8 proti ženám. V roce 2010 směřovalo ze 112 obžalob proti ženám 12. „Jestli byl tedy před deseti lety poměr obžalovaných mužů a žen dvacet ku jedné, loni to bylo devět ku jedné,“ podotkla soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám