Hlavní obsah

Růst cen, příplatky na zdraví. Takový má být příští rok podle Nečase

Právo, Jiří Vavroň

V každé domácnosti, pokud projdou všechny navrhované změny, které vláda premiéra Petra Nečase (ODS) poslala nebo pošle do Sněmovny, budou muset příští rok více než dosud začít měnit svoje rodinné rozpočty.

Foto: René Volfík, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Například ceny (při chystaném zvýšení 10procentní sazby daně z přidané hodnoty na čtrnáct procent) v příštím roce vzrostou v průměru o jeden procentní bod, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce premiér Petr Nečas.

Problém spočívá v tom, jak namítl jeho partner v Otázkách, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že zvýšení sazby postihne zejména potraviny, léky, knihy, noviny, hromadnou dopravu, teplo, ubytování, zdravotní a sociální péči či vstupenky na kulturní akce. Tedy zboží, služby či předměty denní potřeby, bez kterých se lidé neobejdou.

Podle odhadu ekonomů stoupnou výdaje domácností o 20 miliard korun. A to není zanedbatelná suma, protože při pomalém či nulovém růstu platů například ve veřejné správě budou muset občané o tyto peníze snížit svoje rodinné výdaje jinde.

Současně vláda, jak potvrdil v pořadu premiér, chce udržet schodek rozpočtu na rok 2012 v maximální výši 105 miliard. Jednotlivé resorty tak budou muset ušetřit proti letošku dalších 30 miliard na výdajích. Vládní úspory by se ale mohly promítnout také do menší schopnosti lidí utrácet, upozorňují analytici. Což by mohly pocítit na tržbách zejména malé firmy, živnostníci či poskytovatelé služeb.

Jak uvedl v otázkách premiérův spolubesedující Sobotka, ve výdajích domácností se promítne i zvýšení výdajů na zdravotnictví. To by mělo do roku 2014 z kapes občanů vytáhnout dalších zhruba 19 miliard korun.

Podle předsedy ČSSD není možné, aby se problém veřejného dluhu, jehož snížením vláda zdůvodňuje zdražení a škrty, proměnil v problém dluhů českých a moravských rodin.

Premiér připustil dočasné zvýšení daní

Pokud by se prohloubila dluhová krize v eurozóně, došlo by například k bankrotu Řecka. Premiér Nečas by prosazoval ještě rychlejší snižování schodků veřejných financí. Cestou k tomu by mohlo být podle jeho osobního názoru i dočasné zvýšení nepřímých daní, například DPH na 19 procent, řekl premiér v Otázkách Václava Moravce.

Tento krok by udělal proto, aby naznačil, že Česká republika řeckou cestou rozhodně nepůjde, což by mohlo uklidnit investory a udržet zemi dobrý rating.

Podle šéfa ČSSD by v době problémů a prohloubení krize mohlo urychlení snižování schodků veřejných financí spíše problémy prohloubit.

Sobotka by spíše podporoval progresi ve zdanění občanů a vyšší zdanění firem. „Zvyšování nepřímých daní musíme skutečně jako sociální demokracie odmítnout, protože není možné zase ten problém vlády přenést na výdaje středně– a nízkopříjmových domácností,“ řekl Sobotka.

Podle Nečase vláda nestanovila pevné datum pro přistoupení k evropské měně i s ohledem na potíže některých členů eurozóny. „Vývoj v eurozóně je tak dramatický, že nikdo nedokáže říci, jak bude eurozóna vypadat za rok, za dva nebo za tři. A jít do neznáma bych považoval za strategickou chybu,“ řekl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám